eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Terrorcselekmény miatt indítanak nyomozást a belgiumi gyilkosságok ügyében - képek

Terrorcselekmény miatt indít nyomozást a belga szövetségi ügyészség a kedd délelőtti liege-i lövöldözés ügyében, amelynek során egy férfi két rendőrrel és egy civillel végzett, mielőtt agyonlőtték.

"Vannak a történteknek olyan elemei, amelyek terrorcselekményre utalnak" - nyilatkozott Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője.

Helyi sajtóbeszámolók szerint az elkövető egy 33 éves Benjamin Hermann nevű férfi volt, aki más bűncselekmények miatt már korábban a rendőrség látóterébe került, és akit állítólag előző nap engedtek ki a börtönből.

A hatóságok legfrissebb tájékoztatása szerint a férfi hátulról késsel rátámadt két járőrre az ország keleti részében fekvő Liege központjában, elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt is, aki a közelben ült az autójában.

A merénylő ezután egy közeli iskolához menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt.

A különleges egységek tagjai végül agyonlőtték a támadót, aki eközben két rendőrt megsebesített - közölte Philippe Dulieu, a liege-i ügyészség szóvivője.

A környező utcákat kiürítették, az iskola diákjait is biztonságba helyezték. A helyi média tudósításai szerint több tucatnyi rendőrautó van a helyszínen, és Willy Demeyer polgármester is megérkezett.

Catherine Collignon városi ügyészségi szóvivő elmondta, hogy a támadó indítéka egyelőre ismeretlen. A La Libre Belgique című újság mindazonáltal arról számolt be korábban névtelen rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a férfi azt kiáltotta, hogy "Allahu Akbar!" (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. Ezt még nem erősítették meg.

Jan Jambon belga belügyminiszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a Twitteren, és rámutatott, mindent megtesznek a történtek pontos felderítése érdekében.

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) közölte: nem emelik meg az országos terrorkészültség szintjét, amely a négyes fokozatú skálán továbbra is kettes szintű marad.

Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő, illetve Koen Geens igazságügyi és Jan Jambon belügyminiszter a nap folyamán felkeresi a támadás helyszínét Liege-ben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×