eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Több ezres tüntetés és ellentüntetés Berlinben

Jobboldali német nacionalisták tartottak kormányellenes felvonulást vasárnap Berlinben, de az ellentüntetők számban felülmúlták őket - jelentették a hírügynökségek.

A rendőrség adatai szerint az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt mintegy ötezer híve vett részt a menetben.

Komolyabb incidensek nem történtek, de egyes helyeken a rendőrség könnygázzal tartotta távol egymástól az AfD tagjait és az ellentüntetőket.

A felvonulást kormány-, Európai Unió és iszlámellenes jelszavakkal hirdették meg. A résztvevőket buszok hozták az ország több pontjáról Berlin főpályaudvarához, ahonnan a Brandenburgi kapuhoz meneteltek a jobbára idős emberek. Felirataikon azt követelték, hogy mondjon le Angela Merkel kancellár, aki szerintük a felelős egymillió illegális bevándorló Németországba érkezéséért. Egy másik plakáton az a felirat volt, hogy iszlám nélküli Németországot akarnak.

A fővárosban tucatnyi helyen ellentüntetést tartottak radikális baloldali fiatalok. A rendőrség szerint ezeken összesen 20-25 ezren vettek részt. Több alkalommal a "nácik kifelé" jelszót skandálták. Az összecsapásokat az erős rendőri jelenlét akadályozta meg.

Az Alternatíva Németországnak a német parlament harmadik legnagyobb és az ellenzék legerősebb pártjává vált a tavalyi választásokon, amelyeken elnyerte a szavazatok 12,6 százalékát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×