eur:
393.08
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Új helyzet jöhet Olaszországban

Ha az Öt Csillag Mozgalom (M5S) lezárja a párbeszédet a Ligával, a Demokrata Párt lehetségesnek tartja az M5S-szel közös kormánymunkát - jelentette ki a balközép Demokrata Párt (PD) ügyvivője, az olasz kormányalakításról szóló tárgyalási folyamatban.

Maurizio Martina az után nyilatkozott, hogy tanácskozott Roberto Ficóval, a képviselőház elnökével, az M5S politikusával.

A PD ügyvezetője, aki Matteo Renzi főtitkár választások utáni lemondása óta vezeti a pártot, kijelentette: ha az M5S végleg lezárja a kormányalakítási egyeztetést a Ligával, akkor ez "új helyzetet" teremt.

A PD kész együttműködni, a párt vezetősége "elmélyíti a közös munka" lehetőségeit - mondta Maurizio Martina, megjegyezve, hogy ez a PD és az M5S programpontjainak egyeztetését jelenti. Hangsúlyozta, hogy a külpolitikában például a PD "több Európát akar", egy új európai korszak megteremtését Franciaországgal és Németországgal, az M5S követte szuverenista és nacionalista politika helyett.

A PD a március 4-i parlamenti választások után elutasította a koalíciót, és bejelentette, hogy ellenzékbe vonul. Az M5S-szel közös kormány lehetősége most megosztja a pártot: a PD egy része szerint ez váratlan segítséget nyújthat a választásokon a jobboldali pártszövetség és az M5S mögött harmadikként szereplő PD-nek. A felmérések szerint a két párt választói sem ellenzik a közös kormányt, hiszen a PD csalódott szavazóinak nagy része az M5S-re voksolt március elején.

A párt más része viszont úgy látja, a populista M5S-szel közös kormány "végső csapás" lenne a PD számára, amely ezzel a szétesést kockáztatja. A PD Matteo Renzi vezette szárnya határozottan ellenzi az M5S felé nyitást, miután az M5S az utóbbi öt évben szüntelenül támadta a PD-kormányt.

A választásokon több mint 32 százalékkal teljesített M5S és a valamivel 18 százalék feletti PD, valamint a kormánykoalícióhoz csatlakozni kész balközép Szabadok és Egyenlők (LeU) a 630 fős képviselőházban 347, a 315 fős szenátusban 145 mandátumot tudhatna magáénak.

Roberto Ficót az államfő hétfőn bízta meg, hogy mérje fel az M5S és a PD közti kormányalakítás lehetőségét. Korábban a szenátus elnöke mérte fel az M5S és a jobboldali pártszövetséget vezető Liga közti kormány lehetőségét, eredmény nélkül.

Matteo Salvini, a Liga vezetője kedden úgy reagált, hogy ha az M5S a PD-vel alakít kormányt, a jobboldal "bevonul" Rómába. Ezzel az egykori olasz fasiszta párt 1922-es római megmozdulására utalt, amellyel Benito Mussolini hatalomra jutott. Salvini a közösségi oldalán azt írta, a PD visszatérésével ismét nem az olasz választók, hanem Brüsszel akarata szerint alakul kormány Rómában, és visszatér az illegális bevándorlás Olaszországba.

Elemzők szerint nem kizárt, hogy az M5S a PD felé nyitással igyekszik nyomást gyakorolni a Ligára, hogy Matteo Salvini a jobboldali pártszövetség többi tagjával, főleg Silvio Berlusconival szakítva minél gyorsabban az M5S-szel alkosson kormányt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×