eur:
391.95
usd:
359.48
bux:
72424.88
2024. július 16. kedd Valter

Súlyos vád Oroszország és Szíria ellen

Damaszkusz és Moszkva megpróbálja eltüntetni az április 7-én Dúma városában elkövetett feltételezett vegyifegyver-támadás nyomait - jelentette ki csütörtökön az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Heather Nauert újságíróknak úgy fogalmazott: az Egyesült Államoknak "hitelt érdemlő bizonyítékai" vannak arra, hogy Damaszkusz - Moszkva támogatásával - azért késleltette a nemzetközi ellenőrök tényfeltáró munkáját, hogy legyen ideje megtisztítani a feltételezett vegyifegyver-támadás helyszínét. Hangsúlyozta: "orosz tisztségviselők is részt vettek a szíriai rendszer emberei mellett a terhelő bizonyítékok eltüntetésében". A szóvivő szerint ez a lépés Damaszkusz és Moszkva erőfeszítése arra, hogy "saját, megrendezett vizsgálatot folytathassanak" a helyszínen.

Nauert megerősítette: a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) munkatársai már szombat óta Szíriában tartózkodnak, hogy megvizsgálják a kelet-gútai térségben fekvő Dúmában elkövetett támadás helyszínét és a körülményeket. A szíriai hatóságok azonban még mindig nem tették lehetővé, hogy eljussanak Dúmába. A várost egyébként korábban a szíriai kormányzat ellen lázadók tartották ellenőrzésük alatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Az ukrán haditengerészet bejelentette, az utolsó orosz járőrhajó is elhagyta a megszállt Krím félszigeten található bázist, és „nagy valószínűséggel” más kikötőbe helyezik át. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korrektnek nevezte Orbán Viktor hó eleji látogatását, hangsúlyozva, hogy a két országnak erős, baráti viszonyt kell kialakítania. Donald Trump J. D. Vance-t választotta alelnökjelöltjéül, aki korábban Ukrajna katonai támogatása mellett érvelt, illetve szerinte Kijevnek területi engedményeket kellene tennie Oroszország felé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×