eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Strasbourg, 2018. március 13.Martin Selmayr, az Európai Bizottság új, német főtitkára az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2018. március 13-án. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: PATRICK SEEGER

Ma eldől Juncker és jelöltje sorsa

Sajtóértesülések szerint akár az Európai Bizottság elnöke lemondását is okozhatja, ha az Európai Parlament plenáris ülésén ma leszavazzák Jean-Claude Juncker jelöltjét a testület főtitkári posztjára.

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága hétfőn este 22:3 arányban úgy döntött, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke indítsa újra a testület főtitkári posztjának betöltésére a jelölési folyamatot.

Az EurActive című brüsszeli lap szerint az Európai Parlamentnek nem tetszik az, hogy Jean-Claude Juncker idén februárban megkérdőjelezhető módon, nem transzparens úton, hanem belső döntéssel eddigi kabinetfőnökét, Martin Selmayrt jelölte a Bizottság legmagasabb rangú civil munkavállalói posztjára, főtitkárnak, miután az eddig főttikár nyugdíjba vonult. Brüsszeli források szerint Martin Selmayr megítélése ellentmondásos Brüsszelben, mert a Európai Bizottság elnökéhez rajra keresztül vezet az út és ezt sokak szerint olykor megkérdőjelezhető módon használta fel saját érdekérvényesítésére is.

A brüsszeli lap úgy látja, hogy ez a jelölés kavarta eddig a legtöbb indulatot az EU történetében és a mostanra kialakult helyzet veszélyesebb, mint amikor a Santers-Bizottság 1999 végén lemondott amiatt, mert egyik uniós biztosa korrupciós ügybe keveredett, ezért az elnök is lemondott.

Amióta Jean-Claude Juncker bejelentette, hogy Martin Selmayrt jelöli a posztra, komoly vitákat generált az ügy. A Bizottság azóta igyekezett alátámasztani, hogy Martin Selmayr jelölése hogyan történt, de az EP-nek az a legfőbb baja, hogy nem volt a poszt meghirdetve nyilvánosan és az ilyen, benfenntes döntésekkel történő jelölések aláássák az intézményekbe vetett bizalmat.

Az új főtitkárról ma délután lesz az Európai Parlamentben a plenáris szavazás és arra az esetre, ha megakadályoznák Martin Selmayr kinevezését, Jean-Claude Juncker már korábban kilátásba helyezte a lemondását. De az is lehet, hogy a konfliktus feloldásaként még előtte Martin Selmayr mond le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×