eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Prága, 2018. április 9.Andrej Babis ügyvezető cseh miniszterelnök és kormánya lemondását követelik tüntetők Prága belvárosában 2018. április 9-én. Babist azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy a korábbi években jogtalanul jutott európai uniós forrásokhoz, s ezért büntetőeljárást indított ellene. Prágában, Brünnben és a nagyobb városokban a többezres, a kisebb városokban pedig néhány száz főből álló tömeg követelte Babis és kormánya távozását. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MARTIN DIVISEK

Több ezren tüntettek a kormányfő ellen Csehországban

Tisztességes kormányért és tisztességes kormányfőért tüntettek több ezren hétfő este Csehország-szerte. Prágában, Brünnben és a nagyobb városokban a többezres, a kisebb városokban pedig néhány száz főből álló tömeg azt követelte, ne legyen a cseh kormány élén olyan politikus, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban.

A prágai Vencel téren Mikuláš Minář, a Millió pillantás a demokráciáért civil szervezet elnöke tolmácsolta a tüntetés lényegét. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az ország miniszterelnöke ellen büntetőeljárás legyen érvényben, és ugyancsak elfogadhatatlan, hogy ez a személy az előző rendszerben ügynökként tevékenykedett” – mondta Minář.

A prágai tüntetés fő elemét nem a szónoklatok jelentették, sokkal inkább az Andrej Babiš kárára elhangzott jelszavak. A demonstrálók nem kímélték Miloš Zeman köztársasági elnököt sem, aki támogatja Babišt és a bizalom nélküli kormány további regnálását. A tüntetők emellett kiálltak a sajtószabadság mellett, a megmozdulás végén pedig közösen elénekelték a cseh himnuszt.

A Millió pillantás a demokráciáért aláírásgyűjtésbe kezd. Céljuk, hogy ne Andrej Babiš legyen Csehország miniszterelnöke. Babiš azt rója fel a civil szervezetnek, hogy elutasítja a vele való találkozást. A Millió pillantás a demokráciáért ennek ellenkezőjét állítja. Azt mondják, párbeszédre hívták a kormányfőt, de ő nem reagált a felhívásukra.

Andrej Babišt azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy a korábbi években jogtalanul jutott európai uniós forrásokhoz, s ezért büntetőeljárást indított ellene. Babiš a vádat határozottan elutasítja, s azt állítja, politikai megrendelésre született meg.

Mivel az első Babiš-kabinet januárban nem kapott bizalmat, most az államfőnek újra döntenie kell, kit nevez ki kormányfőnek és bíz meg a kormányalakítással. Babiš jelenlegi megbízatása csak a kormányalakítási tárgyalásokra szól. A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az ANO mozgalom nyerte. Az ANO-nak a 200 tagú parlamenti alsóházban azonban csak 78 mandátuma van, ezért egyedül nem képes olyan kormányt alakítani, amely bizalmat kapna a parlamentben.

Andrej Babišsal a többi parlamenti párt épp a folyamatban lévő büntetőeljárás miatt nem akar együttműködni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×