eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
London, 2017. március 25.Uniópárti tüntetők nagygyűlést tartanak a brit parlament épülete előtt Londonban 2017. március 25-én. Theresa May miniszterelnök március 29-én aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely az EU-tagság megszűnésének folyamatát szabályozza. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: ANDY RAIN

A nagy-britanniai magyarok gyermekeik miatt lehetnek gondban

A Nagy-Britanniában élő, de nem ott született gyermekek jogi státuszát tisztázni kell - a Birminghami Egyetem jogászainak friss elemzése erre figyelmeztet.

Súlyos problémákkal szembesülhetnek a Brexit után azok az európai családok, amelyeknek gyermeke született Nagy-Britanniában - írja a Birminghami Egyetem jogászainak elemzése alapján a Guardian. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a szülők mielőbb tisztázzák gyermekeik jogi státuszát, ha egyikük sem a szigetországban született.

Az új brit bevándorlási törvények miatt azok a gyermekek, akik 2000 után uniós állampolgárságú szülők gyermekekként születtek az országban, nem kapnak automatikusan brit állampolgárságot. A problémák abból adódnak, hogy az unióban, akárcsak szüleik, ők is bárhol letelepedhettek, legalábbis eddig.

A Brexit után viszont változik a helyzet:

bizonyítaniuk kell, ha betöltötték 18. életévüket, hogy jogosan tartózkodnak az országban.

Ezért szükséges az, hogy a szüleik tisztázzák a státuszukat. Szakértők szerint a szülőknek bizonyítaniuk kell, hogy a gyermek születése előtt legalább öt évig tartózkodtak a szigetországban. Ettől kezdve, ők elvileg jogosultak lesznek az uniós polgárok számára kialakított különleges státuszra.

Ha nem tudják bizonyítani, akkor kérjék a gyermek állampolgárságának megadását. A brit kormány ígérete szerint az ezzel kapcsolatos ügyintézés nem olyan drága procedúra, azonban ennél az esetnél több mint ezer fontba kerülhet személyenként.

A tavalyi adatok szerint már minden hatodik magyar gyermek külföldön született, jó részük éppen az Egyesült Királyságban, de arra vonatkozóan nincsenek pontos adatok, hogy hány gyereket érinthet a probléma.

forrás: Guardian

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×