eur:
393.15
usd:
363.18
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák

Az osztrák alkancellár bocsánatot kér

Heinz-Christian Strache szabadságpárti osztrák alkancellár peren kívül megegyezett a hazugsággal vádolt ORF osztrák közszolgálati csatornával, illetve annak egyik műsorvezetőjével, Armin Wolffal vitájuk lezárásáról. A politikus ígéretet tett arra, hogy nyilvánosan bocsánatot kér a felperesektől.

A megállapodás szerint Strache a Kronen Zeitung című osztrák bulvárlap hasábjain, illetve 10 napon át Facebook-oldalán is bocsánatot kér a hazugsággal vádolt ORF-től - írta keddi blogbejegyzésében Wolf.
    

Strache az eljárási költségek megtérítése mellett 10 ezer eurós (több mint 3 millió forintos) kártérítést is fizet majd, amelyet a műsorvezető jótékony célra ajánlott fel.
    

Wolf tisztességesnek, és az évekig húzódó pereskedésnél észszerűbbnek nevezte a megegyezést.
   

 A hírt az alkancellár szóvivője is megerősítette.
    

A Kronen Zeitung illetékese elmondta, hogy terveik szerint a szerdai lapszám ad helyet Strache Canossa-járásának. Az alkancellár Facebook-bejegyzései között kedd délután már nem volt olvasható az ominózus állítás.
    

Az ügy előzménye, hogy a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa február közepén a Facebookon közzétett egy fényképet, amelyen Wolf szerepelt, s azt írta rá, hogy "Van egy hely, ahol a hazugságok és az álhírek hírré változnak. Ez pedig az ORF és Armin Wolf Facebook-profilja".
    

A csatorna és a műsorvezető rágalmazás és hitelrontás miatt pert indított az alkancellárral szemben. Strache azzal védekezett, hogy Facebook-posztjában is jelezte: "szatíráról", azaz csak viccről van szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×