eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Eláraszthatják Lengyelországot az ukrán munkavállalók

Évente két-háromszázezer ukrán munkavállalóval bővül az elkövetkező években a lengyel munkaerőpiac Jacek Kotlowski, a lengyel jegybank elemzési osztályának vezetője szerint.

 

 

"Sok minden nem változott, jelenleg nagyjából egymillió ukrán állampolgár tartózkodik Lengyelországban és számuk folyamatosan emelkedik, bár némileg lassuló ütemben" - jelentette ki a jegybank vezető elemzője. "A legvalószínűbb forgatókönyv szerint évente két-háromszázezer új munkavállaló érkezésével kell hogy számoljunk."

A lengyel jegybank hétfőn kiadott inflációs prognózisában a munkaerőpiaci helyzet alakulását jelölte meg az előrejelzés megvalósulását befolyásoló legerősebb kockázati tényezőként. A munkaerő-beáramlás mértékét pedig leginkább az Európai Unió vízumpolitikája és az ukrajnai gazdasági helyzet alakulása befolyásolhatja - mondta.

A jegybank friss prognózisa szerint az infláció 2019 második felére átlépi majd a 2,5 százalékos célt és 2020 végéig a céltartomány felső határánál marad. A prognózis a foglalkoztatás lassuló ütemű növekedésével számol és további bérnövekedéssel, amit azonban fékezhet az Ukrajnából érkező menekültek nagy száma.

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 17:19
×
×
×
×