eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Az ENSZ-tervezet szerint a nemzetállamok feladata a migrációs krízis kezelése

Az ENSZ-tervezet szerint a nemzetállamok feladata a migrációs krízis kezelése

Megjelent az ENSZ migrációs egyezményének tervezete. A nemzetközi közösség szerint a migráció természetes, elkerülhetetlen, sőt hasznos jelenség, de szabályozni kell, és ebben a civil szervezeteknek, illetve a filantrópoknak is szerepet kell adni.

A Migrációkutató Intézet szakértője szerint az ENSZ tervezete ellentmond a magyar kormány menekültügyi politikájának, ugyanakkor a tervezetben sok olyan pont van, amivel az Orbán-kabinet egyetért.

Klopfer Ádám elmondta, 2016-ban a New York-i deklaráció volt az első lépés a menekültkérdés kezelésében, 2017-ben tárgyalások voltak a migrációval foglalkozó szervezetek között, majd decemberre az ENSZ összegyűjtötte az információkat ahhoz, hogy pontosan milyen pontok szerepeljenek majd a tervezetben. Még abban az évben az Egyesült Államok jelezte, hogy nem akar a tárgyalási folyamatokban részt venni.

António Guterres ENSZ-főtitkár pedig kiadott egy dokumentumot idén januárban, amelyben a véleményét fejtette ki a krízis megoldására, amit a szigorú migrációs politikát képviselő országon nem nagyon fogadtak el, mondta a szakértő. A most megjelent dokumentumot azonban Svájc és Mexikó dolgozta ki, és elméletileg 2018 decemberében fogadják majd el. 

A tervezet főbb állításai:

  • jobban képviseli a szigorúbb migrációs politikát folytató országok álláspontját, mint az ENSZ-főtitkár deklarációja.
  • A dokumentum mindamellett a migráció pozitív hozadékairól ír, miszerint egy olyan nemzetközi jelenség, amit szabályozott keretek között kell megoldani.
  • Megemlíti a civil szervezetek, illetve a filantrópoknak szereplávalását a krízisben,
  • illetve kiemeli , hogy a nemzetállamok feladatkörébe tartozik a migrációs politika és a határvédelem kihalkítsa is.

Klopfer Ádám elmondta azt is, hogy mivel ez egy ENSZ Közgyűlési határozat lesz, amely tartalmaz egy nyomkövetési rendszert, vagyis továbbra is konzultálni fognak a tervezet elfogadásáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×