eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Hatalmas sztrájk fenyegeti Németországot

Hatalmas sztrájk fenyegeti Németországot

Még nem ért véget az esztendő első hónapja, de Németországot máris komoly sztrájk fenyegeti. A közel 4 millió fémipari alkalmazottat tömörítő szakszervezet, az IG Metall a múlt héten nem tudott megállapodni az ipar képviselőivel a munkaidő rövidítésében valamint a bérek emelésében, ezért a hét közepére egy napos munkabeszüntetést hirdetett.

Az IG Metall nevű szakszervezet alighanem az ország legerősebb munkavállaló védelmi intézménye, ezért követelése általában nem szokott süket fülekre találni. Hogy a múlt héten az ipari vezetők 16 órás alkudozás után sem voltak hajlandók elfogadni a szakszervezet által előterjesztett igényt, ez nem annyira a béremelési követelésen, hanem az eddig példátlan munkaidő-csökkentést célzó terven bukott meg.

Az IG Metall 8 százalékos fizetésemelést sürget, ami már nem sokkal haladja meg a munkaadók utolsó ajánlatát, a 6,8 százalékot. Az ipar képviselői azonban azt már semmiképpen sem tudták magukévá tenni, hogy az alkalmazottak 28 órára csökkentsék jelenlegi 35 órás munkahetüket. A szakszervezet ezzel a követelésével azt a kormány által már régebb óta támogatott tervet akarja gyakorlattá tenni, hogy minél több rászoruló hozzátartozót, főleg beteg családtagot otthon ápoljanak.

Az IG Metall javaslata értelmében egy alkalmazott – fizetésének megrövidítése nélkül – 28 órára csökkenthetné heti munkaidejét, ha lakásán ápolja idős szülőjét vagy beteg gyermekét. A munkaadók ebbe a feltételbe csak akkor lennének hajlandók belemenni, ha a szakszervezet ígéretet tenne a munkaidő átmeneti meghosszabbítására, ha a vállalat úgy látja, hogy erre szükség van.

A fém- és elektroipar a német gazdaság egyik pillére, amelynek termékei igencsak fontos helyen állnak a kiviteli listán, ezért a jövő hétre tervezett egész napos sztrájk súlyosan érintené az ágazatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×