eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Különleges vécécsészét ajánlottak fel a Trump házaspárnak

Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Vincent Van Gogh egy festményét kérték kölcsön fehér házbeli magánlakrészük csinosítására a New York-i Guggenheim Múzeumtól, amelynek vezető kurátora azonban egy másik műalkotást, Maurizio Cattelan olasz művész tizennyolc karátos - és az elmúlt hónapokban több mint százezer múzeumlátogató által használt -, aranyból készített vécécsészéjét ajánlotta fel a házaspárnak.

A The Washington Post című lap csütörtöki híre szerint Trumpék a 19. századi holland festőművész egy havas tájképét (Landscape With Snow) kérték kölcsön a múzeumtól.

Az intézmény vezető kurátora, Nancy Spector, aki már korábban is nyíltan bírálta Trumpot a közösségi médiában, a Fehér Ház illetékesének írt szeptember 15-i e-mailjében elutasította a Van Gogh-festményre vonatkozó kérést, ugyanakkor felajánlotta a tömör arany installáció "hosszú távú kölcsönadásának" lehetőségét.

Spector egy fényképet is csatolt a műalkotásról és azt írta: "sajnáljuk, hogy nem tudjuk teljesíteni az eredeti kérést, ugyanakkor őszintén reméljük, hogy ez a különleges ajánlat felkelti az érdeklődésüket". A kurátor azt is leírta, hogy "természetesen egy rendkívül értékes és némileg törékeny műről van szó, amelynek üzembe helyezésével és fenntartásával kapcsolatban minden szükséges tudnivalót a rendelkezésükre bocsátunk".

A több mint egymillió dollárra becsült szobor, amely Marcel Duchamp 1917-es Szökőkútját idézi, a múzeum egyik mellékhelyiségének hagyományos, porcelánból készült vécéjét váltotta fel 2016-ban és a látogatók nyugodt szívvel használhatták a műalkotássá nyilvánított használati tárgyat.

A Guggenheim akkori közleménye szerint America című alkotásával Maurizio Cattelan a "műtárgypiac túlcsordultságára" reagál és műve egyfajta szellemes fricska a társadalom azon egy százalékának, akik megengedhetnek magunknak ilyesfajta csecsebecséket. A vécét, amely egy éven át volt kiállítva a múzeumban, több mint 100 ezer látogató használta.

Spector egy 2017-es blogbejegyzésében is összefüggésbe hozta az aranyvécét és Trumpot. Mint írta: "amikor szeptember 15-én levettük a kiállításról a szobrot, Trump már 238 napja volt hivatalban, amely időszakot a botrány, az állampolgárokat megillető jogok egy részének szándékos elnyomása és az egész bolygónkat veszélyeztetve, a klímaváltozás tagadása fémjelzett".

Az amerikai elnök egyébként nagy kedvelője az arany színnek. Az otthonaiban lévő fürdőszobai tartozékokat is ez a nemesfém borítja és az ovális iroda függönyeit is arany színűre cserélte.

A Guggenheim Múzeum szóvivője és a Fehér Ház sem reagált egyelőre a Washington Post cikkére és az sem tudni, hogy Trumpék reagáltak-e valamit a kurátor ajánlatára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×