eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

NATO: új típusú fenyegetéssel kell szembenézni

Közvetlen tárgyalásokat sürget az Egyesült Államok és Törökország között a NATO-főtitkár, hogy szembenállásuk rendezésére megoldást találjanak - Jens Stoltenberg erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt Madridban.

Mint mondta, a szövetséges országok közül Törökország szenvedte el a legtöbb terrorista támadást, és ahogy más országoknak, neki is joga van megvédeni magát, de fontos, hogy azt arányosan és kiegyensúlyozottan tegye.

A két NATO-ország közötti konfliktus abból ered, hogy az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elleni szíriai műveletekben Washington támogatja a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciát, amelyet azonban Törökország terrorista csoportnak tart.

Jens Stoltenberg madridi sajtótákoztatóján, amelyet María Dolores de Cospedal spanyol védelmi miniszterrel folytatott megbeszélése után tartott, hangsúlyozta a védelmi kiadások arányosságának fontosságát a szövetségesek között, és azok további emelésére ösztönözte a dél-európai országot.

A jelenlegi helyzet többet követel a biztonság terén, mert több a fenyegetés, új típusú fenyegetésekkel kell szembenézni, amelyek nagyobb kihívást jelentenek - jegyezte meg.

A NATO-főtitkár reményét fejezte ki, hogy minden tagállam, amely most GDP-jének kevesebb mint 2 százalékát fordítja erre, növeli a költségeket.

A spanyol védelmi miniszter épp a főtitkár látogatása előtt egy nappal beszélt arról a parlament illetékes bizottságában, hogy Spanyolország megduplázza katonai kiadásait a következő hét évben, és 2024-re eléri a hazai össztermék (GDP) 1,53 százalékát, 18 milliárd eurót.

A NATO határai egyúttal Spanyolország határai - mondta a sajtótájékoztatón María Dolores de Cospedal, hozzátéve, hogy a különböző NATO-missziókban 750 spanyol katona vesz részt.

Jens Stoltenberg csütörtökön megbeszélést folytatott Mariano Rajoy spanyol kormányfővel is, akivel megvitatták az atlanti szövetség aktuális ügyeit, amelyek várhatóan napirendre kerülnek a júliusi állam- és kormányfői csúcstálkozón Brüsszelben.

A találkozóról kiadott közlemény példaként említette a NATO szerepét a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a védelmi költségek kiegyensúlyozását a a 28 szövetséges ország között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×