eur:
393.06
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Az ÖVP-nek a kancelláron kívül 7, az FPÖ-nek az alkancellárral együtt 6 minisztere van a kormányban

Az új osztrák koalíciós kormányban a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 7 miniszterrel és a kancellárral, míg a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 6 miniszterrel, köztük az alkancellárral képviselteti magát.

A kormányüléseken 16-an fognak ülni a nagyasztalnál: Sebastian Kurz kancellár, valamint hét miniszter és egy államtitkár az ÖVP, illetve hat miniszter, köztük Heinz-Christian Strache alkancellár, egyben az állami hivatalnokok és a sportügyek minisztere és egy államtitkár az FPÖ oldalán - jelentette az APA. Az előző kormányból egyetlen ember, a volt külügyminiszter, Sebastian Kurz kancellár tagja az új kormánynak.

Míg a szociáldemokratákkal nagykoalícióban kormányzó előző néppárti csapatban csak egy miniszternő volt, a jelenlegiben három miniszter és egy államtitkár képviseli a nőket. Az FPÖ-nek két nő minisztere van. Összességében az új kormányban a nők aránya az államtitkárokkal együtt 37,5 százalék.

A kulcstárcák közül a pénzügyit (Hartwig Löger), a gazdaságit (Margarete Schramböck) és a mezőgazdaságit (Elisabeth Köstinger) a néppárt, míg a védelmit (Mario Kunasek), a külügyit (Karin Kneissl) és a belügyit (Herbert Kickl) a szabadságpárt kapta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×