eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Megkapta a zöld utat a német nagykoalíciós tárgyalás, de még lehet előrehozott választás

Megkapta a zöld utat a német nagykoalíciós tárgyalás, de még lehet előrehozott választás

Felhatalmazást adott a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kongresszusa csütörtökön a párt vezetőségnek a kormányalakítás lehetőségeiről szóló tárgyalások megkezdésére az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével.

A berlini kongresszuson a küldöttek hat órán keresztül tartó, és a párt közleménye szerint "intenzív és tiszteletteljes vita" után nagy többséggel megszavazták az elnökség indítványát, amely szerint

úgynevezett nyílt végű, nem feltétlenül az SPD kormányra lépésére irányuló tárgyalást kell folytatni a CDU/CSU-val.

A folyamat végeredménye így egy újabb nagykoalíció, egy CDU/CSU-s kisebbségi kormány szociáldemokrata külső támogatása, de akár előrehozott választás is lehet.

Martin Schulz pártelnök beszédében hangsúlyozta: "nem muszáj mindenáron kormányoznunk, de nem is szabad mindenáron azt akarni, hogy ne kormányozzunk". Az a döntő, hogy a párt mit tud érvényesíteni programjából, elképzeléseiből - mondta.

"Európai egyesült államok"

Martin Schulz pártja csütörtökön kezdődött berlini kongresszusán elmondott beszédében felidézte, hogy az SPD 1925-ben meghirdetett, úgynevezett heidelbergi alapprogramjában jelölte ki célnak az "európai egyesült államok" megteremtését.

Ez "konkrétan azt jelenti, hogy meg kell adnunk Európának legalább a belbiztonság és a külső biztonság, az adó- és a monetáris politika, az adóparadicsomok elleni harc, a menekültpolitika és a nemzetközi fejlesztési együttműködés területén mindazokat az eszközöket, amelyekre Európának szüksége van a cselekvőképességhez" - fejtette ki az SPD elnöke.

Megkapta a zöld utat a német nagykoalíciós tárgyalás, de még lehet előrehozott választás

A nyilatkozattal kapcsolatban megszólalt Angela Merkel, elmondva, hogy szerinte hogyan kellene változtatni az EU-n. A beszédben elhangzottakat élesen bírálta a CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU). E két témáról cikkünk itt olvasható.

Alacsonyabb támogatottság

A tisztújítás során megerősítette Martin Schulzot az elnöki tisztségben az SPD kongresszusa. A tisztségért egyedüli jelöltként induló Martin Schulzra a 620 érvényesen szavazó küldött közül 508-an voksoltak, ami 81,94 százalékot jelent.

A politikus idén márciusban vette át a párt vezetését, akkor 100 százalékos támogatottsággal választották meg elnöknek.

Martin Schulz a kongresszuson elmondott beszédében bocsánatot kért a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elszenvedett kudarcért. Szavai szerint a történelmi mélypontot jelentő 20,5 százalékos választási eredmény "keserű vereség" a német szociáldemokratáknak.

A 81,94 százalékos támogatottság történelmi távlatban gyengének számít az SPD-nél, ahol rendszerint 90 százalék feletti eredménnyel választanak elnököt, vagy erősítik meg a párt vezetőjét tisztségében.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×