eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nagy valószínűséggel meghaltak a tengeralattjáró legénységének tagjai

Nagy valószínűséggel meghaltak a tengeralattjáró legénységének tagjai

Technikai hiba okozhatta az eltűnt argentin tengeralattjáró balesetét – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádiónak. Kaiser Ferenc szerint a legénység már nem él.

Egymásnak ellentmondó információk keringtek a sajtóban az eltűnt tengeralattjáró ügyében – hangsúlyozta Kaiser Ference. A legfrissebb hírek szerint tengeralatti szenzorok robbanásszerű zajokat észleltek a térségből. A szakértők úgy vélik, nem robbanás történt, inkább a hajótest összeroppanását érzékelték a készülékek. Tehát valószínűleg úgynevezett összeroppanási mélység alá került a tengeralattjáró, ezt ennél a típusnál 600 méterre becsülik – tette hozzá a szakértő.

Az is lehet, hogy ennél kisebb mélységben történt a hajótest megtörése, hiszen szárnyra kapott az a hír is, hogy az argentin haditengerészet a jármű nagyjavítását egy év helyett öt év alatt végezte el. Ennek során a hajótest kettévágva állt, ami súlyos kockázatot jelent a szerkezet állapotát illetően. Ha nem megfelelően történt a test összeillesztése, akkor a hegesztési varratok mentén szétrepedhetett a hajó.

A legénység tagjai biztos, hogy életüket vesztették – véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. A tengeralattjáró valószínűsíthető összeroppanása következtében gyors halált halhattak. Bár egyelőre csak egy akusztikus jel utal erre, amit más is okozhatott – tette hozzá. Ha a jármű sértetlenül leült a tenger fenekére, akkor az oxigén fogyott el annak teréből, hiszen 17-e óta keresik a hajót, és fedélzeten tartózkodóknak 7 napra elegendő oxigénjük lehetett.

Az eltűnést követően reménykedtek abban, hogy valamilyen műszaki meghibásodásnak köszönhetően a felszínre sodródik a tengeralattjáró. A szakértő szerint ez is kizárható, mivel közel 4 ezer ember, több tucat hajó és majdnem két tucat tengeri felderítő repülőgép keresi a járművet.

A baleset feltételezett helyszínén – a Falkland-szigetek és Argentína között elhelyezkedő területén – nyár eleji időjárás uralkodik, a tengeren 6-12 méteres hullámok emelkednek, és 100-150 km/h-s széllökések nehezítették a kutatást. Napközben 8-10, éjszakánként 2-3 fokos hőmérséklet jellemezte a térséget – hívta fel a figyelmet Kaiser Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×