eur:
393.1
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Trumpnak elege lett, retteghet Észak-Korea?

Trumpnak elege lett, retteghet Észak-Korea?

Csupán szimbolikus jelentősége van annak, hogy Észak-Korea visszakerült a terrorizmust támogató országok listájára. Csoma Mózes, Korea szakértő beszélt a részletekről.

Az Egyesült Államok lépéskényszerben van, mert valahogy reagálni kell az észak-koreai erődemonstrációkra, ezért jelentette be Donald Trump elnök az intézkedést - mondta az ELTE Bölcsészettudományi Karának koreai tanszékvezetője.

Csoma Mózes felidézte, hogy

2008-ban a Bush-adminisztráció vette le a kommunista országot a listáról, bízva abban, hogy sikerül elérni az atomfegyver mentesítést.

Véleménye szerint a mostani vezető apja, Kim Dzsong Il időszakában nagyobb esély volt rá, hogy sikerül az ázsiai országgal egy olyan megegyezést kötni, amellyel a Távol-Kelet biztonsági helyzete kiszámíthatóbbá válik.

A szakértő hozzátette:

az USA egyre nagyobb nyomást akar gyakorolni a kommunista országra olyan szimbolikus lépésekkel,

büntetőintézkedésekkel is, mint Phenjan visszahelyezése a terrorizmust támogató országok listájára, de ezek inkább az amerikai közvéleménynek szólnak. A nemzetközi közösség által alkalmazott szankciók nem igazán befolyásolják az észak-koreai döntéshozókat.

Hangsúlyozta, hogy Észak-Korea az elmúlt 30 évben már nem tekinthető egy klasszikus terrorizmust támogató országnak, Phenjan elsősorban a saját lakosságára jelent fenyegetést.

A terrorizmust támogató államok amerikai listáján jelenleg Irán, Szudán és Szíria szerepel. Észak-Korea egyszer már rajta volt ezen a listán, 1988 és 2008 között, mert állampolgárai 1987-ben 115 halálos áldozatot követelő bombamerényletet követtek el egy dél-koreai repülőgép ellen. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×