eur:
393.07
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Bátor és határozott kormány alakulhat Ausztriában

Bátor és határozott kormány alakulhat Ausztriában

A választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjét, Sebastian Kurz jelenlegi külügyminisztert kérte fel kormányalakításra Alexander Van der Bellen osztrák államfő pénteken a bécsi Hofburgban.

Van der Bellen elmondta: szövetségi elnökként figyelni fog arra, hogy Ausztria és népe érdeke álljon a középpontban az új kormány létrejöttekor.

A szövetségi elnök Kurzcal folytatott 45 perces beszélgetése során ismertette a jövendő kormánnyal kapcsolatos elvárásait. Van der Bellen jelezte: kiemelten fontos számára az Európa-, az integrációs, a tudományos és a környezetvédelmi politika. Az államfő elengedhetetlennek nevezte, hogy új alapokra helyezzék a pártok közötti bizalmat, tiszteletet és vitakultúrát.

Ausztriának meg kell maradnia erős országnak Európa szívében és az Európai Unió központjában

- szögezte le.

Van der Bellen üdvözölte, hogy Kurz korábban egyértelművé tette, megkérdőjelezhetetlen alapvetés számára az új kormány európai elkötelezettsége.

A két politikus a következő napokban és hetekben rendszeresen egyeztet majd a koalíciós tárgyalások állásáról.

Kurz "hatalmas felelőssége" tudatában elfogadta a megbízást az elnöktől, és megígérte, hogy minden parlamenti párttal megbeszéléseket folytat majd, amelyek már akár pénteken megkezdődhetnek.

"Olyan kormányt szeretnék alakítani, amelyben megvan a szükséges bátorság és határozottság, hogy valódi változást hozzon Ausztriának" - hangsúlyozta az ÖVP elnöke.

A végeredmény

A levélszavazatok feldolgozása után csütörtökön ismertették az október 15-ei választások végeredményét.

  • A konzervatív néppárt győzött a voksok 31,47 százalékával,
  • az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ, 26,86 százalék) és
  • az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, 25,97 százalék) előtt.

Az ÖVP-nek 62, az SPÖ-nek 52, az FPÖ-nek pedig 51 mandátuma lesz a 183 tagú parlamentben.

A leköszönő, nagykoalíciós kormány szociáldemokrata védelmi minisztere, Hans Peter Doskozil pénteken úgy nyilatkozott: szerinte 95 százalék a valószínűsége annak, hogy a néppárt az FPÖ-vel fog koalícióra lépni.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×