eur:
393.07
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

A mozgósítás volt a cél az osztrák kampányzárókon

A választásra jogosultak részvételre buzdítása határozta meg az ausztriai közbeszédet szombaton, egy nappal az előrehozott parlamenti választás előtt.

"Menj el és szavazz!" - volt olvasható Bécs belvárosában, a turista- és kampányforgatagban egy óriásplakáton a parlament közvetlen közelében.

Erre szólította fel a 6,4 millió választásra jogosultat Alexander Van der Bellen államfő is a hét közepén közzétett videoüzenetében.

"Közösen döntünk ezen a vasárnapon arról, milyen irányba haladjon országunk. (...) A lakosság a politikától vár válaszokat korunk és jövőnk sürgető kérdéseire" - fogalmazott.

Tekintettel arra, hogy a közvélemény-kutatások szerint még az utolsó napokban is sok volt az olyan választó, aki bizonytalan, nem döntötte el, kire adja szavazatát, a vasárnapi voksoláson induló pártok vezető politikusai is azon fáradoztak, hogy meggyőzzék az embereket a részvétel fontosságáról.

Az előrejelzések tanúsága szerint a szavazókra a kampány heteiben jobban hatottak azok az aggodalmak, amelyek az elmúlt két évben a nemzetközi migrációs válság miatt keletkeztek, mint a hagyományos választási témák, például a munkahelyteremtés, az adóterhek csökkentése és a szociális igazságosság.

A bevándorlás problematikája a kormányzó nagykoalíció válságában is kulcsszerepet játszott, a migráció korlátozása lényegében szakítópróbának bizonyult az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) együttműködésében. A felmérések szerint a kampányban is azok a pártok bizonyultak sikeresebbnek, amelyek szigorúbb bevándorláspolitikát helyeztek kilátásba.

A választási elemzők az ÖVP és a bevándorlóellenes jelszavaktól sem mentes kampányt folytató Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalícióját tartják a legvalószínűbbnek, és az ÖVP-t vezető, markánsan politizáló Sebastian Kurzot jövendő kancellárnak. Az eddigi legerősebb párt, az SPÖ viszont óv ettől a szövetségtől, elsősorban arra hivatkozva, hogy ez a két párt egyszer már magához ragadta a hatalmat, és az negatív következményekkel járt az országra.

Bár az Európai Unió központi intézményei nem szólnak bele a tagországok nemzeti választásaiba, Brüsszelben sem felejtették el, hogy a 2000-es évek elején az ÖVP-FPÖ koalíció súlyos kérdéseket vetett fel az európai értékek tiszteletben tartásával kapcsolatban.

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője mindazonáltal egy szombati lapinterjúban úgy nyilatkozott, most "kivitelezhető" ennek a két pártnak a koalíciója, ha az FPÖ egyértelműen kiáll az uniós együttműködés mellett.

Egyes osztrák pártok a kampányban arra is hivatkoztak, hogy az FPÖ egy "Öxiten", Ausztria EU-ból való kilépésén munkálkodik, a szabadságpárt azonban hivatalosan nem beszél erről. Kurz pedig maga is állást foglalt amellett, hogy az EU központi szerepét korlátozni kell azokra a feladatokra, amelyeket csak ezen a szinten lehet elvégezni.

A pártok szinte mindegyikének programjában vezető helyet kapott az a felismerés, hogy az ország politikájában irányt kell változtatni, a legnagyobb hatást azonban az elemzések szerint ezen a téren Kurz váltotta ki.

A 31 éves néppárti kancellárjelölt szókimondó, határozott fellépésével, a lakosság aggodalmainak leginkább megfelelni látszó politikai törekvéseivel az előzetes felmérések szerint sok szavazót maga mellé állított, és a szabadságpárt túlzott előretörésének is elejét tudta venni azzal, hogy a migráció korlátozására épülő retorikájában nyoma sincs az idegengyűlöletnek, a rasszizmusnak.

Az idei kampány újszerűnek mutatkozott abban is, hogy utolsó szakaszában a választási harc durvává és személyeskedővé vált, a vezető pártok a kölcsönös vádaskodások szerint a Facebookon és más internetes közösségi oldalakon egymást próbálták lejáratni esetenként nem tisztességes eszközökkel. Kurzot például egy Facebook-oldalon Soros György bevándorláspárti segítőjeként állították be.

A vasárnapi szavazáson kulcskérdés lehet a választói részvétel, ezért követtek el a pártok mindent még az előző napon is azért, hogy a jogosultak - a 16. életévüket betöltött osztrák állampolgárok - elmenjenek szavazni, segítsenek dönteni arról, hogy milyen koalíció alakuljon meg. A szavazatok függvényében ugyanis a nagy pártok szövetkezése mellett olyan koalíciós forgatókönyvek is szóba kerülhetnek, amelyekben a parlamentbe kerülő kisebb erők - a Zöldek, a Pilz Listája vagy a liberális NEOS (Új Ausztria) - kulcsszerepet kapnak.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×