eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ezt válaszolta Orbán Viktornak Jean-Claude Juncker

A szolidaritás kétirányú, nem lehet kimazsolázni a nekünk tetsző dolgokat – így válaszolt az Európai Bizottság elnöke hivatalos levelében Orbán Viktor azon kérésére, hogy az unió fizesse ki a magyar határvédelem megnövekedett költségeinek felét. Jean-Claude Juncker azonban azt is megírta a Politico című lap által megszerzett levélben, hogy a testület kész megvizsgálni a magyar kérést, és segítséget nyújtani a határvédelemben.

"Nagyra értékelem magyar részről azt a megállapítást, hogy a szolidaritás elve fontos része az Európai Uniónak" – kezdte keddi dátumozású kétoldalas válaszlevele érdemi részét Jean-Calude Juncker.

Az Európai Bizottság elnöke elöljáróban jelezte, hogy a közösség számára kiemelten fontos a külső határok védelme, és a bizottság igyekszik ehhez minden segítséget megadni. Ezt követően a testület elnöke több bekezdésen keresztül sorolja, Magyarország milyen segítséget kapott, vagy kaphatott volna éppen a határvédelemre, a migrációs helyzet kezelésére, ha például nem utasítja el, hogy Görögországhoz és Olaszországhoz hasonlóan migrációs frontországnak minősítsék.

Jean Claude Juncker arra emlékeztet, a szolidaritás ezen konkrét megnyilvánulása keretében 54 ezer embert vettek volna át Magyarországról a tagállamok, illetve 4 millió euró, 1,2 milliárd forint illette volna meg az országot. Hozzáteszi azt is, 2014-ben és 2015-ben több uniós ügynökségtől három sürgősségi alapból összesen 6,26 millió eurót, majdnem 2 milliárd forintot nyitottak meg Budapest számára, azonban a pénz harmadát nem használta fel. Nem mellesleg pedig a 2014 és 2020 közötti költségvetési ciklusban a magyar külső határok védelmére 40 millió euró, 12 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésére.

Jean Claude Juncker levelében megemlíti, hogy az Európai Határ- és Partiőrség jelenleg is 20 emberrel segíti a munkát a szerb határon, azonban Budapesttől mostanáig nem érkezett újabb kérés a személyi állomány növelésére.

Az Európai Bizottság elnöke úgy zárja levelét, ha Budapest ezen kívül is igényt tart további pénzügyi támogatásra a külső határok védelmére, a testület kész megvizsgálni a kérést, ahogy tette ezt Bulgária, Görögország, Olaszország és Spanyolország esetében is. Levelét azzal zárta, üdvözli hogy Magyarország „több Európát”, vagyis nagyobb közösségi együttműködést szeretne a migráció és a határvédelem ügyében. Hozzátette azonban, hogy a szolidaritás kétirányú dolog, az nem egy á la carte menü, amiből kimazsolázható a határvédelem ügye, de visszautasítható a menekültek áthelyezéséről hozott döntés, amit Magyarország az Európai Bíróságon támadott meg – írja Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett válaszlevelében az Európai Bizottság elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×