eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Súlyos figyelmeztetést kapott Donald Trump

Súlyos figyelmeztetést kapott Donald Trump

Az ENSZ rasszizmus elleni küzdelemért felelős bizottsága első alkalommal figyelmeztette hivatalosan az Egyesült Államokat a közösségei közötti konfliktus veszélyére szerdán, sürgős cselekvésre szólítva fel Washingtont.

A faji megkülönböztetés felszámolásáért felelős bizottság a rasszista tüntetések egyre gyakoribbá válása miatt folyamodott a ritkán használt eszközhöz. A testület kiemelte a charlottesville-i összetűzéseket, amelyek során egy nő meghalt, amikor a fehér felsőbbrendűséget hirdető egyik fanatikus autójával belehajtott az antirasszista tiltakozókba.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága alá tartozó bizottság figyelmeztetésének célja az, hogy megakadályozza a fennálló társadalmi problémák konfliktussá fajulását, vagy egy adott konfliktus újbóli felbukkanását.

Donald Trump amerikai elnök bírálatok kereszttüzébe került a charlottesville-i erőszakcselekményeket minősítő szavai miatt, amelyekért szerinte mindkét tábor felelőssé tehető a történtekért.

A bizottság ennek fényében felszólította az amerikai kormányt, illetve "a magas rangú politikusokat és az állami tisztségviselőket, hogy egyértelműen és feltételek nélkül utasítsák és ítéljék el a rasszista gyűlöletkeltést".

"Aggódunk a rasszista tüntetések miatt, amelyeket a fehér nacionalisták, a neonácik és a Ku Klux Klan nevű szervezet nyíltan rasszista szlogenjei, kántálásai és üdvözlési formái kísérnek" - hangsúlyozta közleményében a testületet vezető Anastasia Crickley.

A bizottság hét alkalommal adott ki hasonló figyelmeztetést az elmúlt évtizedben a Burundihoz, Nigériához és Irakhoz hasonló, etnikai és vallási konfliktusok tépázta országokkal szemben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×