eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Brexitre is minta lehet egy egykori kelet-európai folyamat?

A Brexitre is minta lehet egy egykori kelet-európai folyamat?

Máig vitatott, hogy a szövetségi berendezkedésű Csehszlovákiából 25 évvel ezelőtt miért lett két független állam. A dpa-nak Dusan Kovác szlovák történész, a független Szlovákia első elnökének, Michal Kovácnak a testvére elemezte a történteket.

Arra a kérdésre, miként viszonyult a cseh és a szlovák lakosság akkor a váláshoz, a történész arra hívta fel a figyelmet, hogy mindkét országrészben számos közvélemény-kutatást bonyolítottak le, s ezekből az derült ki, hogy a többség egyértelműen a közös állam megtartását akarta. Nyilvánvaló, hogy 1992 augusztusában (26-án) Brnóban a két országrész miniszterelnökei, Václav Klaus a cseh oldalról és Vladimír Meciar a szlovákról négyszemközt hozták meg a legfontosabb döntéseket. Mindketten ragaszkodtak a hatalomhoz, s ezt csak a válás biztosította számukra a saját országrészükben.

Az új államok létrejötte azt kívánta volna meg, hogy egy rövid átmeneti időszak után választásokat tartanak, amelyekkel az új állami elit legitimálja magát, legalábbis a demokrácia szabályai szerint - mutatott rá a szlovák történész. Ám sem a Cseh Köztársaságban, sem Szlovákiában nem voltak ilyen választások. A parlamenteket és a kormányokat új választások nélkül egyszerűen szuverén államok intézményeivé értékelték fel.

A tiltakozás csak egy-két ezer fős demonstrációkra korlátozódott, mivel közel karácsonyig a lakosságot abban az illúzióban ringatták, hogy mégis megtartják az alkotmányban jelzett referendumot. Ám Klaus és Meciar ezt megkerülte, mivel negatív eredmény esetén mindkettőjüknek le kellett volna mondaniuk. A békés kettéválásra Csehországra és Szlovákiára 1993. január 1-jén került sor.

Dusan Kovác hangsúlyozta, hogy a két országrész között nagy, történelmileg kialakult különbségek voltak gazdasági téren. Ez egyebek között azt eredményezte, hogy különösen a kevésbé képzettek fogékonyak voltak a propagandára. A szlovák oldalon a populisták azt fájlalták, hogy a cseh átlagbérek magasabbak a szlovákiaiknál. Csehországban viszont Klaus azt hitette el, hogy a cseheknek könnyebb dolguk lesz és gyorsabban juthatnak be az Európai Unióba, ha nem kell a gazdaságilag gyengébb Szlovákia terheit viselniük. A csehek és a szlovákok voltak annyira gyakorlatiasak, hogy mindez nem eredményezett véres nacionalista feszültségeket, ahogyan az Jugoszláviában történt.

Klaus manapság Csehszlovákia békés kettéválását példának ajánlja a Brexit, azaz Nagy-Britannia és az Európai Unió elválásának esetére. A 76 éves politikus kész akár a közvetítői szerepre is a britek és az unió között. "Vállalnám a szerepet, ha megbíznának vele. Meg tudom szervezni" - idézi Klaust a dpa egy másik évfordulós anyagában.

A szlovák oldalon különösen az elmaradottabb országrész gazdasági felzárkózását hangsúlyozzák. Vladimír Vano szlovák közgazdász szerint "miközben Szlovákia az Eurostat adatai szerint 1995-ben még csak az EU-átlag 48 százalékét érte el az egy főre jutó GDP-ben, Csehország már akkor 76 százaléknál tartott. 2016-ra Szlovákia 77 százalékra tornázta fel magát, a 88 százalékos Csehország már csak 11 százalékkal volt jobb nála."

A közvélemény-kutatásokból mindig az derül ki, hogy a szlovákok állnak a legközelebb a csehekhez, s fordítva. Az elmúlt 25 évben azonban valahogy szétvált az életük, már a gyerekeknek gondjaik vannak a másik nyelvével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×