eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Terrorista indíttatású gyilkosságként kezeli a rendőrség a turkui támadást

Terrorista indíttatású gyilkosságként kezeli a finn rendőrség a péntek délutáni turkui késeléses támadást, a feltételezett elkövető egy 18 éves marokkói férfi volt - közölte szombaton a rendőrség.

A támadó péntek délután megölt két embert és nyolcat megsebesített a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városában. A rendőrség lábon lőtte, és őrizetbe vette.

Mindkét halálos áldozat finn volt, de a sebesültek között vannak külföldiek is, két svéd és egy olasz állampolgár. A sebesülteket Turku egyetemi kórházába szállították. Háromnak súlyos az állapota, őket intenzív osztályon látják el.

A rendőrség szombati tájékoztatása szerint eleinte gyilkosságra gyanakodtak, de az éjszaka folyamán összegyűjtött információk alapján már terrorista indíttatású gyilkosságként és gyilkossági kísérletként kezelik a bűncselekményt.

A lábon lőtt támadón kívül a finn rendőrség további öt - korábbi hírek szerint négy - embert vett őrizetbe. Markus Laine finn rendőrparancsnok szerint megkezdték a kihallgatásukat, tisztázandó a részvételüket a bűncselekményben. Az őrizetbe vett személyek kapcsolatban álltak a feltételezett merénylővel, de nem tudni, hogy közük van-e a merénylethez. A rendőrparancsnok a folyamatban lévő nyomozati eljárásra tekintettel nem bocsátkozott részletekbe.

Az utcai késelés után azonnal fokozták a biztonsági intézkedéseket szerte az országban, kiváltképpen a vasútállomásokon és a helsinki repülőterén.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×