eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Lemondott Trump ipari tanácsának egyik tagja

Richard Trumka, a legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO vezetője kedd este Twitter-bejegyzésében jelentette be, hogy lemond Donald Trump amerikai elnök ipari tanácsában betöltött posztjáról.

Az AFL-CIO 56 tagszervezetével és 13 milliós tagságával az Egyesült Államok legnagyobb, legbefolyásosabb szakszervezeti szövetsége, amely egyébként a tavalyi elnökválasztási kampányban nyíltan Hillary Clintont, a demokraták jelöltjét támogatta.

"Nem tudunk leülni egy olyan elnökkel, aki eltűri a belföldi terrorizmust" - fogalmazott a szakszervezeti vezető, aki a lemondását bejelentő rövid közleményét Donald Trump kedd délutáni sajtótájékoztatója után tette közzé. A vitát kavaró sajtóértekezleten az elnök nemcsak a neonácikat és a fehér fajvédőket hibáztatta a Charlottesville-i tüntetésen történt véres összecsapásokért, hanem az ellentüntetőket is.

Trumka az ötödik, aki távozik az elnök ipari tanácsadó testületéből. Hétfőn a Merck gyógyszergyár elnök-vezérigazgatója, az afroamerikai Kenneth Frazier nyújtotta be lemondását. "Amerika vezetőinek tiszteletben kell tartaniuk alapvető értékrendünket, és egyértelműen vissza kell utasítaniuk a gyűlölet és a vakhit megnyilvánulásait, valamint a fehér felsőbbrendűséget" - írta a Twitteren közzétett közleményében Frazier. Kedden lemondott a tanácsadó testület további három szakembere: az Intel elnök-vezérigazgatója, a sportszereket és sportruházatot gyártó Under Armour igazgatója és az Amerikai Iparosok Szövetségének vezetője. Valamennyien bírálták az elnök reakcióját a Charlottesville-ben történtekre.

Bírálta az elnököt a Walmart áruházláncolat igazgatója, Doug McMillon is, ő azonban jelezte: marad a tanácsadó bizottságban.

A The Wall Street Journal című lap elemzése szerint a lemondások alaposan próbára teszik a Fehér Ház és a vállalati vezetők közötti, amúgy is feszült viszonyt. A lap szerint ugyanis az alkalmazottak, a fogyasztók és a politikai aktivisták egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a cégvezetőkre annak érdekében, hogy politikai kérdésekben is foglaljanak állást.

A tanácsadó testületből egyébként - nem sokkal megalakulása után - kilépett már Elon Musk, a Tesla és Robert Iger, a Disney elnök-vezérigazgatója. Ők amiatt tiltakoztak, hogy a Trump-kormányzat bejelentette, kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből.

Donald Trump a távozó gazdasági vezetőkről azt mondta: "kilépésükkel azt jelezték, hogy nem is vették komolyan a feladatukat". A Fehér Ház névtelenséget kérő tisztségviselői azt nyilatkozták a The Wall Street Journalnek, hogy a tanácsadó testületek tagjai nem vettek részt a napi politikai döntéshozatalban.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×