eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Emeletig érő szeméthegyek lepték el Lemberget

A nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) mindenekelőtt fenséges épületeiről és gyönyörűen konzervált óvárosáról híres, de egy ideje rossz hírét keltik az elképesztő szeméthalmok.

700 ezer lakosú város egyes külső kerületeiben

a kukákat május óta nem ürítik, a bűz elriasztja a turistákat, az elszaporodó patkányok fenyegetik a közegészségi állapotokat.

A helyi hatóságok és az önkormányzat egymásra hárítja a felelősséget, miközben a szeméthalom egyre nő az utcákon.

Június elején a lakók tiltakozásul több utcát eltorlaszoltak, egyesek felgyújtották a szemetet.

"Leírhatatlan a bűz. Egyes szeméthalmok az épületek második emeletéig érnek" - mesélte az AFP francia hírügynökségnek az 58 éves Marija Szidorovics, aki a harmincfokos hőség ellenére sem meri kinyitni az ablakokat. "A játszóterek mentén is vannak kukák, a gyerekek hetek óta nem játszhatnak" - teszi hozzá.

Az orvosok osztják a lakosok aggodalmait. "Ha nem biztosítjuk sürgősen a szemét eltakarítását, veszélybe kerülhet az emberek egészsége" - közölte az AFP-vel Volodimir Zub, a városi egészségügyi hivatal főnöke. "Egy ilyen helyzet fertőzéseket okozhat, a rágcsálók, a betegségek hordozóinak a száma veszélyesen megemelkedhet" - figyelmeztetett Zub.

Miközben sok lakos a városi önkormányzatot hibáztatja a hulladékválság kezeléséért, a polgármester, s egyben az egyik ellenzéki párt, az Önsegély (Szamopomics) vezetője, Andrij Szadovij az ukrán hatóságok szervezett blokádjáról beszél.

A probléma 2016 nyaráig nyúlik vissza, amikor Lemberg közelében kigyulladt, majd beomlott az ország legnagyobbjaként számon tartott hulladéklerakó. Négy tűzoltó vesztette életét, a telepet a hatóságok bezáratták.

"Azóta próbálunk találni egy olyan helyet, ahol elhelyezhetnénk a napi 600 tonna háztartási szemetet" - magyarázta a 48 éves Szadovij. "Az országban van körülbelül öt és fél ezer hulladéklerakó, s úgy gondolom, tudnánk találni megoldást, de a tárolók mindegyike, egyik a másik után, bezárta előttünk a kapuit" - bizonygatta Szadovij.

Andrij Szadovij azzal vádolja a kormányt: nyomást gyakorolt a szeméttelepek tulajdonosaira, hogy ne fogadjanak be Lembergből érkező hulladékot. Szerinte a hatóságok megpróbálják lejáratni mint polgármestert, s mint az Önsegély vezetőjét.

A viszony az egykori szövetségesek, a lembergi polgármester és Petro Porosenko elnök között nem a legjobb. A Szadovij vezette Önsegély tavaly februárban két másik párttal együtt kilépett a kormánykoalícióból, a korábban több mint kétharmados Európa-párti törvényhozási többség szűk egyszerű többségre csökkent.

"A blokád oka az, hogy akadályozzuk a hatóságokat nem demokratikus terveik megvalósításában" - állította Lemberg polgármestere.

Vadim Karaszjov, a globális stratégiákkal foglalkozó kijevi intézet vezetője szerint is a probléma inkább politikai, mint gazdasági.

"Ha Szadovijnak nem lennének nemzetpolitikai ambíciói, a problémát sokkal gyorsabban is meg lehetett volna már oldani" - magyarázta Karaszjov az AFP-nek.

A hatóságok minden vádaskodást visszautasítanak. Szerintük kizárólag a lembergi polgármester felelős a szemétválságért. Mindenesetre Volodomir Hrojszman kormányfő kénytelen volt beavatkozni, amikor a Szamopomics három képviselője éhségsztrájkba kezdett, kikényszerítendő, hogy a kormány tegyen lépéseket a válság megoldása érdekében.

Hrojszman arra is felszólította az önkormányzatokat, hogy segítsenek Lembergnek a hulladékfeldolgozásban.

A kormány 50 millió hrivnyát (1,7 millió eurót) is ígért egy új szeméttároló kialakítására a város körzetében.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×