eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Dühösek a Grenfell Tower túlélői

Tüntetők hatoltak be péntek délután a londoni Kensington and Chelsea kerület tanácsának épületébe, tiltakozva amiatt, hogy a kerület egyik toronyházát elpusztító szerdai tűzvész károsultjai nem kaptak biztosítékokat lakhatásuk mielőbbi megoldására.

A 24 emeletes, 127 lakásos toronyépület a kerület északnyugati határában emelkedik, és a szerda hajnali tűzvészben teljesen kiégett. A londoni rendőrség pénteki tájékoztatása szerint a Grenfell Tower nevű toronyházban pusztító tűzben legalább harmincan meghaltak, de ez a szám bizonyosan emelkedni fog, mivel még mindig vannak holttestek az épületben.

Nem hivatalos pénteki értesülések szerint a halálos áldozatok száma 70 körül lehet, bár ezt a rendőrség egyelőre nem erősítette meg.

Péntek délután a lakás nélkül maradt károsultak közül mintegy százan összegyűltek a kerületi tanács épületénél, és többen be is hatoltak az irodahelyiségekbe. A tanácsi épületen belül kisebb összetűzés is volt a biztonságiakkal és a rendőrökkel, de a tüntetők zöme ezután visszament az utcára.

A Facebook közösségi portálon megszervezett demonstráció vezérszónokai elmondták: fő követeléseik közé tartozik, hogy panaszaikat és követeléseiket közvetlenül a kerületi tanács vezetője, Nick Paget-Brown hallgassa meg, és adjon írásos biztosítékokat a követelések teljesítésére.

Az egyik szervező a BBC-nek elmondta: bűnügyi vizsgálatot követelnek az épület tavaly elvégzett felújításának kivitelezője ellen. Véleménye szerint a tanács ingatlankezelő cége által végrehajtott renoválás célja nem az épület biztonságosabbá tétele, hanem csak "külső csinosítása" volt, hogy a leggazdagabb londoni kerület jómódú polgárainak ne "egy ronda tornyot kelljen nézniük".

A szervezők követelték azt is, hogy a tanács haladéktalanul gondoskodjon a hajléktalanná vált tűzkárosultak lakáshelyzetének tartós rendezéséről, és kifogásolták, hogy többszöri ígérgetés ellenére elhelyezésük megszervezése még el sem kezdődött, sőt a tanácsi vezetők meg sem hallgatták őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×