eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Izraeltől kapott titkokat adott tovább Putyinnak Trump?

26 órás látogatásra Izraelbe érkezik Donald Trump amerikai elnök.

A látogatás valószínűleg zökkenőmentesebb lesz, mint az odáig vezető út. Az elmúlt napokban nagy erőkkel igyekeztek minden komoly vitára okot adó kérdést elsimítani az amerikai és izraeli diplomaták és más tisztviselők, miközben újabbak kerültek napirendre.

Az egyik leginkább tisztázandó kérdésnek az tűnt, vajon Donald Trump milyen – esetleg titkos, az izraeliektől kapott - információkat osztott meg, ha egyáltalán így tett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a Fehér házban tárgyalva.

A Háárec című izraeli újság szerint a két ország illetékesei az elmúlt napokban intenzív egyeztetést folytattak, hogy az ügy ne kerüljön a legmagasabb szintre, vagyis ne kelljen szóba hoznia Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek a tárgyalásokon.

A lap azonban arról is ír, Izraelben nem okozott riadalmat valamely hírszerzési információ esetleges átadása,

vagyis az Egyesült Államokban nagyobb botrány kerekedett az ügyből.

Kevésbé tűnik könnyen elsimíthatónak egy másik, a vendéglátó ország politikusai számára különösen fontos ügy. Donald Trump a választási kampány idején azt ígérte, Tel Avivból Jeruzsálembe költözteti az amerikai nagykövetséget. A Fehér Ház egyik tisztviselője a Bloombergnek a látogatás előtt azt mondta, szó sincs egyelőre a költözésről, az elnök nem döntött a kérdésben, előtte mind az izraeli, mind pedig a palesztin hatóságokkal egyeztetni akar.

Mint ismeretes, Jeruzsálem jogállása az arab-izraeli konfliktus egyik fontos kérdése.

„Az izraeli népnek, az izraeli államnak nem ismerek nagyobb támogatóját, mint amilyen Donald Trump elnök” - mondta a közelmúltban Benjamin Netanjahu a Fehér Házban.

Az elnökkel szemben sokszor igen kritikus amerikai sajtó szerint nem ment zökkenőmentesen a 26 órás vizit programjának véglegesítése sem. Donald Trump első hivatalban lévő amerikai elnökként ellátogat a Siratófalhoz. Azonban a Fehér Ház azt közölte Izraellel, azt szeretnék, ha az államfőt nem kísérné el Benjamin Netanjahu. Erre állítólag igen hevesen reagáltak a közel-keleti ország diplomatái, így Washington kénytelen volt visszakozni, jelezve, a kérés nem az elnök ötlete volt.

Donald Trump biztosan nem fog ellátogatni azonban a Holt-tenger melletti Maszada erőd romjaihoz, ahol az eredeti elképzelések szerint beszédet is tartott volna. Az utat – az amerikai média szerint - azért fújták le, mert az izraeli hatóságok a világörökségi helyszín védelmére hivatkozva nem adtak külön engedélyt az elnöki helikopter leszállására.

Az izraeli média viszont arról számolt be, az elképzelés azért valósult meg, mert az ilyenkor szokásos 35-40 fokos hőség kibírhatatlan lett volna a protokoll szerint erősen felöltözött politikusoknak és vendégeknek.

A látogatást szigorú biztonsági intézkedések kísérik Izraelben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×