eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Az amerikai ügyvivő szerint New York készen áll a tárgyalásra a CEU jövőjéről

Az amerikai ügyvivő szerint New York készen áll a tárgyalásra a CEU jövőjéről

New York állam készen áll arra, hogy megbeszéléseket folytasson a magyar kormánnyal a CEU jövőjéről - mondta az Inforádiónak a Budapesten működő amerikai követség ideiglenes ügyvivője. David Kostelancik hozzátette, a budapesti és a washingtoni kormány között nem lesznek tárgyalások az intézmény sorsáról, mivel a szövetségi kormánynak nincs meg erre a jogi felhatalmazása.

A budapesti amerikai nagykövetség sem most, sem pedig a jövőben nem fog tárgyalni a magyar kormánnyal a CEU jövőjéről, mivel

nincs meg erre a jogi felhatalmazása

– mondta az Inforádiónak adott interjújában David Kostelancik. A követség ideiglenes ügyvivője hozzátette, a magyar kormány képviselőivel folytatott megbeszéléseken többször is szóba került a CEU, illetve a Közép-Európai Egyetem jövője.

Múlt héten szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, Altusz Kristóf, a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalások lefolytatásáért felelős miniszterelnöki megbízott több külföldi ország követségével és képviselőjével is tárgyalt a CEU ügyéről, s rövid időn belül az amerikai ügyvivővel is találkozik. Úgy tudjuk, a megbeszélés múlt héten megtörtént.

„Az amerikai szövetségi kormánynak nincs lehetősége, illetve joga, hogy részt vegyen egy tárgyalásban, vagy megállapodást kössön a CEU nevében a magyar kormánnyal. A kezdetektől, vagyis a kérdés felvetődése óta minden beszélgetés során jeleztem, hogy a magyar kormánynak közvetlenül a CEU-val kellene tárgyalnia, ahogy ez az elmúlt 25 évben, illetve a 2004-ben New York állammal megkötött megállapodás óta történt eddig is.”

David Kostelancik hozzátette, Washington számára különösen fontos eleme a kétoldalú kapcsolatoknak az egyetem működése és jövője, a republikánusok és a demokraták között konszenzus van a kérdésben, és várják, hogy lezárják ezt a nyitott kérdést, hogy a kapcsolatok más területeire koncentrálhassanak.

„New York állam – ismereteim szerint – felkészült a tárgyalások lefolytatására a magyar kormánnyal,

hogy az egyetem további működésének kifogásolt részeiről megállapodjanak, és a 25 éve szokásos módon folytatódhasson a munka az intézményi függetlenség és oktatásszabadság jegyében. Egy ilyen megállapodás megkötése lehetséges New York állam és a magyar kormány között” - mondta az ideiglenes ügyvivő, aki hozzátette: annak a részletei, hogyan működik az egyetem, a CEU-ra tartozó kérdés. Washington számára fontos, hogy az intézmény a továbbiakban is a múltban megszokott módon adhasson ki diplomákat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×