eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Amerika szerint reális veszély az észak-koreai támadás

Reális a veszély, hogy Észak-Korea atomtámadást indít Szöul vagy Tokió ellen, és ezért "cselekedni kell, mielőtt megteszi" - jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésén.

Tillerson felszólította a nemzetközi közösséget, hogy teljes körűen tartsa be az Észak-Korea ellen hozott büntető intézkedéseket, és függessze fel vagy szállítsa le alacsonyabb szintre a diplomáciai kapcsolatait Phenjannal. "Az egymást követő atomrobbantásokkal és rakétakísérletekkel Észak-Korea egyre közelebb taszítja Északkelet-Ázsiát és a világot az instabilitás és a szélesebb konfliktus felé" - mondta.

António Guterres ENSZ-főtitkár felhívta a figyelmet ara, hogy ebben az évszázadban egyedül Észak-Korea hajtott végre atomrobbantásokat. "Nyugtalanító a katonai összecsapás veszélye a térségben, ami bekövetkezhet a téves kalkuláció vagy félreértés miatt is" - mondta, és figyelmeztetett: veszélyt jelent a kommunikációs csatornák hiánya Észak-Koreával.

Vang Ji kínai külügyminiszter a felszólalásában sürgette Phenjant, hogy hagyja abba a nukleáris és a ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket, ugyanakkor figyelmeztette az összes érintett felet, hogy "az erőszak alkalmazása nem oldja meg az ellentéteket, hanem csak egy nagyobb katasztrófához vezet".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 14:53
×
×
×
×