eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Oroszország a szovjet hősi emlékművek sérthetetlenségének biztosítását kéri Magyarországtól

Moszkva arra számít, hogy a magyar hatóságok biztosítják a szovjet és orosz katonák magyarországi emlékműveinek sérthetetlenségét - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium azzal kapcsolatban, hogy a hét elején két férfi festékkel dobálta meg a budapesti Szabadság téri emlékművet.

"Számítunk arra, hogy a vonatkozó kétoldalú kormányközi megállapodásoknak megfelelően a magyar hatóságok meghoznak minden szükséges intézkedést az országban lévő szovjet és orosz emlékművek sérthetetlenségének biztosítására" - közölték az orosz külügyminisztériumban.

A tárca kitért a magyar rendvédelmi szervek operatív fellépésére, akik már a tetthelyen előállították az elkövetőket.

"A vandálok neve ismert. Két helyi liberális aktivistáról van szó, akik kormányellenes állásponttól indíttatva, önreklámozásuk érdekében nem riadnak vissza semmilyen, még a legkegyeletsértőbb módszerek alkalmazásától sem"- idézte a külügyminisztérium állásfoglalását a TASZSZ orosz állami hírügynökség, hozzátéve "hogy az elkövetők azóta nyilvánosan bocsánatot kértek tettükért".

Két férfi hétfő délután narancssárga festéket tartalmazó lufikkal dobálta meg a Szabadság téri szovjet hősi emlékművet. Az V. kerületi rendőrök még aznap őrizetbe vették őket. A bíróság mindkét férfira garázdaság miatt 30 ezer forint pénzbírságot szabott ki.

Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×