eur:
401.45
usd:
365.82
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Hatalmas kincset rejtett az ingyen megkapott zongora

A hangoló és a tulajdonos osztozhat egy zongorában talált brit kincsért járó jutalmon.

A hangoló és a tulajdonos iskola osztozhat egy ódon zongorában talált brit pénzérmekincsért járó jutalmon, amelyre novemberben bukkantak a billentyűk alatt az angliai Shropshire grófságban.

A hatóságok csütörtökön kincsnek minősítették a 913 darab egy- és fél fontsterlinges aranypénzből álló gyűjteményt, amelynek darabjait 1847 és 1915 között verték. Valószínűnek tartják, hogy a lelet a maga nemében a legnagyobb az országban. A kincs minősítést általában legalább 300 éves pénzérmék számára tartják fenn.

A hatósági döntés alapján a tulajdonos iskola és a leletre bukkanó zongorahangoló osztozhat a megtalálónak járó díjon.

A pénzérméket akkor fedezték fel, amikor a Bishops Castle-i iskola zongorahangolót hívott, hogy az adományként kapott hangszert felhangolja.

A 61 éves Martin Rickhouse kicsit merevnek találta a billentyűket, ezért leszerelte őket, így talált rá hét gondosan összevarrt textilcsomagra és egy madzaggal megkötött bőrerszényre, amelyek a vagyont rejtették és amelyeket minden bizonnyal szándékosan dugtak a billentyűk alá.

A Londonban készült zongorát 1906-ban adták el egy Saffron Walden-i zeneboltnak, 1983-ig azonban nem ismert a története, akkor vásárolta meg egy térségbeli család, amely később Shropshire grófságba költözött. Az új tulajdonos, az iskola ingyen jutott a hangszerhez. Ők jelentették be a kincs felfedezését a ludlow-i múzeumnak.

A lelet értékének megállapításával a British Múzeumot bízták meg. A múzeum szakértői szerint a kincset évtizedeken át gyűjthették össze, majd az 1920-as évek végén rejthették el a hangszer belsejében. Úgy vélik, a nagy világgazdasági válság vagy a második világháborúhoz vezető események állhattak a döntés hátterében.

A szakértők egyelőre nem biztosak a kincs értékében, Peter Reavill, a múzeum vezető leletkezelője szerint több százezer fontról lehet szó, egyes újságok 300 ezer és 500 ezer font (112 millió és 187 millió forint) közé tették az értékét.

A hatóságok a bejelentés óta keresik a kincs eredeti tulajdonosát, eddig több mint negyven jelentkezőt utasítottak el, mert nem tudták igényüket hitelt érdemlően alátámasztani.

A házaspár, amely az iskolának ajándékozta a több mint 30 éven át tulajdonukban álló zongorát, nem részesül a megtalálóknak járó jutalomban.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×