eur:
394.87
usd:
367.61
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Érdekeit képviselheti egy folyó a bíróságon

Érdekeit képviselheti egy folyó a bíróságon

A világon elsőként jogi személyként ismertek el egy folyót.

A wellingtoni parlament az őslakos maorik kérésére szavazta meg szerdán, hogy az ország harmadik leghosszabb folyója, a 290 kilométeres Whanganui, maori nevén Te Awa Tupua önálló jogalanyként szerepelhessen vitás ügyekben.

Az Északi-szigeten kanyargó, az őslakosok számára oly fontos folyó két természetes személy, az iwi maori törzs és a kormány által kijelölt megbízott révén érvényesítheti érdekeit a bíróságon.

"Egyesek furcsának találhatják, hogy egy folyó kapott jogalanyi státust, de ez nem különbözik attól, ahogy például egy családi alapítvány vagy egy részvénytársaság működik" - mondta az őslakosokkal való kapcsolattartásért felelős miniszter, Christopher Finlayson.

Az őslakosok számára mi sem természetesebb, mint hogy a folyó különleges elbánásban részesül. Egy maori szólás úgy tartja, hogy "én vagyok a folyó, a folyó pedig egyenlő velem".

Az új-zélandi parlament döntése az ország leghosszabb jogi küzdelmének vet véget: a maorik már az 1870-es évek óta követelték, hogy törvényben ismerjék el a Te Awa Tupuához fűződő, hagyományaikban és szokásaikban is megnyilvánuló különleges viszonyukat.

Őslakos szempontból egy folyó jóléte közvetlenül összekapcsolódik a partja mentén élő emberek jólétével, ezért tényleg fontos, hogy elismerjék státusát - mondta a parlamentben egy maori képviselő. A parlamenti határozat megszületését zenével ünnepelték a könnyekig meghatódott, az épületben jelenlévő maorik.

A jogi személyként elismert folyót 111 millió új-zélandi dollár (22,5 milliárd forint) állami támogatással is kistafírozza a kormány.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×