eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A forradalom és szabadságharc ma is érvényes tanulságait emelték ki a külföldi ünnepségeken

Az 1848-49-es magyar forradalomnak és szabadságharcnak a magyarság jelenére és jövőjére is érvényes tanulságait emelték ki a nemzeti ünnep előtti napon néhány szomszédos országban rendezett megemlékezések szónokai.

Magyarország jó működése és biztonsága mindig Ausztria biztos hátországát jelentette - hangsúlyozta Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya a bécsi magyar nagykövetségen tartott március 15-i megemlékezésen.

A történelem jó válaszai vagy mindent elsöprő forradalomban vagy józan egyezségben születnek - mondta. Ausztria és Magyarország megpróbálta mindkettőt, így a közös építkezés és az együttműködés képes volt maradandót alkotni.

Bécsben megemlékezést tartottak Bessenyei György testőríró szobránál is. Koszorút helyezett el a bécsi magyar nagykövetség, a Collegium Hungaricum, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége, a Magyarság Háza, a bécsi Kaláka Klub és a bécsi Magyar Iskola Egyesület.

Ezt követően az Altes Rathaus dísztermében tartottak ünnepi megemlékezést.

Hollós József, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének elnöke beszédében kiemelte: a történelmet nem tudjuk visszafordítani, csak tanulni tudunk belőle.

Perényi János bécsi magyar nagykövet köszöntő beszédében azt mondta, hogy az 1848-as forradalom megünneplése mást jelent ma Magyarországon és mást a határokon túl, elsősorban a magyarlakta elcsatolt területeken, mert az emberek a szomszéd országokban még nem élhetik meg teljes szabadsággal a magyarságukat.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) által szervezett marosvásárhelyi ünnepi rendezvényen azt hangsúlyozta, hogy a magyarokat beolvasztani sem Brüsszelnek, sem másnak nem sikerül, és nem is fog sikerülni, azonban az együttműködésre mindenkor készen állnak.

Megállapította: a márciusi ifjak 12 pontja közül van néhány, amely ma is aktuális, vagy azért, mert nem valósult meg, vagy azért, mert másképpen alakult, mint ahogyan azt Petőfiék szerették volna. Kijelentette: mindezekért csak összefogással lehet küzdeni.

Ünnepi beszédében Biró Zsolt, az MPP elnöke bejelentette: szerdán iktatják a román parlamentben azt a törvénytervezetet, amely Románia területén is ünneppé nyilvánítja a magyarok számára március 15-ét. A politikus azt is megígérte, hogy a közelgő fekete március (az 1990 márciusában történt marosvásárhelyi román-magyar véres összecsapás) évfordulóján levélben keresi meg a főügyészt, azt kérvén, hogy indítsák újra a marosvásárhelyi események kivizsgálását.

Az MPP elnöke szerint a 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés által megfogalmazott ígéretek és az 1989-es remények ellenére a magyarok ma is másodrangú állampolgárok Romániában.

A kedd esti marosvásárhelyi gálaműsor keretében adták át a Magyar Polgári Párt Vasakarat-díját a létében fenyegetett marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium képviselőjének.

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Magyarország kárpátaljai külképviseletei a nemzeti ünnep alkalmából kedden a Beregszászhoz közeli Makkosjánosiban is.

Magyarország ungvári főkonzulátusa és beregszászi konzulátusa a makkosjánosi Helikon Hotelben tartott fogadáson Áder János köztársasági elnök nevében állami kitüntetéseket nyújtott át a kárpátaljai magyar kultúra és oktatás terén végzett magas színvonalú munkáért egy nyugalmazott népművelőnek és két pedagógusnak, valamint sajtódíjban részesített két kárpátaljai magyar újságírót és egy nagyszőlősi ukrán hírportált a kárpátaljai magyarság helyzete és a magyar-ukrán kapcsolatok színvonalas bemutatásáért.

A nemzet ünnepe minden magyaré, függetlenül attól, hogy az anyaországban, az elszakított területeken vagy éppen a diaszpóra világmagyarságának tagjaként részesei a határokon átívelő nemzeti közösségnek - hangsúlyozta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke kedden Lendván, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának központi, március 15-i ünnepségén mondott beszédében.

Kiemelte: büszkeség töltheti el a magyarságot, amiért az egyetemes magyar nemzet olyan kisebbségben élő közösségeivel is együtt ünnepelheti március 15-ét, mint a muravidéki magyarok, akik a XX. század minden viszontagsága ellenére is meg tudták őrizni önazonosságukat.

1848. március 15-e mindent átható erővel mutatta meg a magyarok szabadságvágyának, nemzeti önazonosságának és függetlenségre törekvésének erejét, nemcsak annak a kornak, hanem az utókor számára is példát mutatva - mondta Gulyás Gergely.

Hangsúlyozta: minden nemzedéknek ugyanott kell folytatni a megmaradásért folytatott mindennapi küzdelmet, ahol az elődök abbahagyták, és ez különösen igaz az elszakított nemzetrészeken élő magyar közösségekre.

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke arról beszélt: meggyőződése, hogy a muravidéki magyarok számára van jövőkép, de a szavak helyett a tettek mezejére kell lépni. Az elnök méltatta, hogy Magyarország vezetői végre azt éreztetik a muravidéki magyarokkal, tényleg fontosak számukra.

"A magyar név akkor lesz megint szép, ha felismerjük a feladatot, hogy Magyarországot építeni kell, ha teszünk ezért, Isten ezért állított bennünket ide" - hangsúlyozta Hajdú Fülöp, a hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye érsek metropolitája a moszkvai nagykövetségen, mintegy kétszáz fős hallgatóság előtt elmondott üdvözlő beszédében.

Az ünnepi megemlékezésen fellépett a debreceni Lautitia Kamarakórus, valamint Bálint János fuvolaművész és Lukács Henrietta, a Csajkovszkij Konzervatórium zeneiskolájának növendéke.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×