eur:
393.07
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Ékszert és lovakat is felajánlottak az államadósság kifizetésére

Magánemberek is segítettek "összedobni" a szükséges 170 milliárd forintnyi pénzt az egyik ázsiai országban, hogy ne menjen csődbe az ország. A rengeteg pénzt végül másra fogják használni.

Magánszemélyek pénzt, ékszereket, aranyat és még lovakat is felajánlottak Mongóliában, hogy segítsenek a kormánynak kifizetni a következő hónapban körülbelül 600 millió dollárt (171,6 milliárd forint) az államkötvények tulajdonosainak.

A pénzügyileg szorított helyzetben lévő közép-ázsiai ország gazdasági válságban van, amelynek hátterében a külföldi beruházások visszaesése, a Kínában lassuló növekedés és a gyenge nyersanyagárak állnak. Az ország fizetőeszköze, a tugrik értékének csaknem negyedét vesztette el tavaly - közölte a Reuters brit hírügynökség.

A kormány a krízis orvoslásának érdekében tárgyalásokat folytat Kínával és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de a befektetők attól tartanak, hogy a mentőcsomagról nem tudnak idejében megállapodni.

A megszorítások és az infláció ellenére segítenek

Habár a mongol lakosságnak újabban megszorításokkal, emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárakkal, valamint az állatállományt fenyegető kemény téllel kell szembenéznie, a kormányt elárasztották a felajánlott adományok. Az adósság csökkentéséhez vállalati csoportok és törvényhozók is hozzájárultak mintegy 100 millió tugriknak (11,6 millió forintnak) megfelelő anyagi segítséggel.

Dzsargaltulga Erdenebat mongol miniszterelnök a magánszemélyek és vállalati csoportok segítségével kapcsolatban elmondta, hogy bár a kormány elfogadta a felajánlott összegeket, már sikerült megoldást találnia a kötvényesek márciusi kifizetésére. Az akció keretein belül felhalmozott összeget az egészségügyre, oktatásra, a szmog csökkentésére, valamint az állami infrastruktúrára költik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×