eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Amerika minden észak-koreai atomtámadásra válaszol

Az Egyesült Államok "hatásos és elsöprő" válaszlépést tesz, ha Észak-Korea atomfegyvert használna vele vagy szövetségeseivel szemben - figyelmeztetett pénteken a Szöulban tartózkodó amerikai védelmi miniszter.

James Mattis élesen bírálta Phenjant azért, mert folytatja rakétakísérleteit, a nukleáris fegyverek fejlesztését, valamint fenyegető retorikát folytat. Kijelentette: az Egyesült Államok kitart a "békeszerető" Koreai Köztársaság mellet, hogy fenntartsák a Koreai-félsziget és a térség stabilitását.

Leszögezte: bármilyen támadást az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen vissza fognak verni, és az atomfegyverek bármilyen jellegű bevetését hatásos és elsöprő válasz fogja követni.

Amerikai sziklaszilárd a szövetségesei védelmében - hangsúlyozta az amerikai védelmi tárca vezetője Han Min Ku dél-koreai védelmi miniszterrel az oldalán, aki Mattis látogatását úgy értékelte mint figyelmeztetést Észak-Korea számára.

Donald Trump amerikai elnök kormánya védelmi miniszterének első hivatalos látogatása Dél-Koreába vezetett, amivel vélhetően csillapítani akarja Washington távol-keleti szövetségesének aggodalmait, amelyeket Trump korábbi kijelentései kelthettek. Az amerikai államfő választási kampánya során azt hangoztatta, hogy az amerikai erőknek ki kellene vonulniuk Japánból és Dél-Koreából, és a két ázsiai hatalomnak - önmaguk védelmére - atomfegyvereket kellene kifejlesztenie.

Japánban mintegy 50 ezer, Dél-Koreában pedig 28 ezer 500 amerikai katona állomásozik.

A szöuli védelmi minisztérium később bejelentette: Mattis és Han megegyezett arról, hogy a THAAD típusú rakétavédelmi komplexumot még az idén telepítik Dél-Koreában. A nagy magasságú, végső fázisú, kis és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat megsemmisítő rendszer célja, hogy megvédje az országot a ballisztikus fegyverektől.

A védelmi tárca közleményében hangsúlyozta, hogy a védelmi rendszer kizárólag az észak-koreai rakéták elleni védelmet szolgálja.

Kína a THAAD-rendszer telepítésének felmerülése óta hevesen tiltakozik ellene, mert szerinte felborítaná a térségbeli biztonsági egyensúlyt.

Oroszország hasonló véleményen van, a szöuli orosz nagykövet a bejelentésre reagálva közölte: a telepítés veszélyes következményekkel járhat, és nem fog a térség biztonságához hozzájárulni. Hozzátette: Moszkvában a THAAD telepítésére úgy tekintenek mint az Egyesült Államok globális rakétavédelmi rendszerének kiterjesztésére, amely egységeinek az orosz határ közelébe történő telepítése fenyegetést jelent Oroszország biztonságára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×