eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Újabb túlélőket szabadítottak ki a hó fogságából

További túlélőket találtak a hó alatt a közép-olaszországi Rigopiano szállodánál, így összesen tízre nőtt a túlélők száma, eddig öt embert emeltek ki közülük - közölte pénteken Luca Cari, az olasz tűzoltóság tisztviselője.

Elsőként egy kisfiút és édesanyját emelték ki a szálloda hóval borított romjai közül. A tűzoltóság nem sokkal később Twitter-üzenetében közölte, hogy újabb három gyereket kimentettek a romok alól.

Az első hírek hat személyről szóltak, majd nyolc túlélőről, később a tűzoltóság és a belügyminisztérium a kezdeti adatot erősítette meg. A tévedést az okozta, hogy a túlélőket két csoportban találták meg, a már kiemelt édesanya és gyermeke külön voltak, és őket a sietségben kétszer számolták.

Az anya és kisfia a Rigopiano hotel konyhájában, egy födém alatt talált menedékre a szerda délutáni katasztrófa pillanataiban. Találtak maguknak élelmet, és tüzet is gyújtottak. Az első hírek szerint a mentőegységek tagjai a füst szagára figyeltek fel. Miután kiszabadították, kórházba szállították őket.

Akár 30 ember is eltűnhetett a két nappal ezelőtti lavinában, amely maga alá temette a szállodát. Eddig két holttestet tudtak kiemelni az épület romjai alól, és az olasz sajtó értesülése szerint már három további holttestet lokalizáltak.

A pénzügyőrség alpesi mentőegységét vezető Luca Gagliardi, aki embereivel sítalpon elsőként érkezett a helyszínre, és azóta szünet nélkül dolgozik a túlélők keresésén, korábban úgy nyilatkozott, hogy az épületet még nem vizsgálták át teljesen, ezért nem adják fel a reményt, hogy további túlélőket találhatnak.

Az idővel versenyt futó mentőket az a remény ösztönzi leginkább, hogy még életben maradottakat találhatnak - hangsúlyozta Fabrizio Curcio, a katasztrófavédelem vezetője.

Több mint 130-an vesznek részt a mentésben, részben veszélyes körülmények között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Körvonalazódott, milyen irányba kormányozná az uniót Ursula von der Leyen

Körvonalazódott, milyen irányba kormányozná az uniót Ursula von der Leyen

Lassanként teljesen fokozatra kapcsol az Európai Bizottságban a munka a hosszú nyári szünidő után, és már az egyes biztosoknak adandó portfoliók is ismeretesek. Ez persze még nem végleges – az EP-nek még meg kell hallgatnia a jelölteket, ami miatt lehetnek változások. A személyi kombinációk latolgatása közben azonban kevesebb figyelmet kaptak a volt-leendő bizottsági elnök, Ursula von der Leyen politikai irányelvei, pedig már nyár elején megjelentek. Ezek jelzik, hogy mely területek lesznek fontosak, és ez azt is befolyásolja, hogy ki milyen feladatot kap a Bizottság tagjai közül. Néhány új biztosi funkciót is meghirdetett von der Leyen, amelyek jelzésértékűek a prioritásairól.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×