eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Drámai kérés: százmilliókra van szükségük a menekülteknek

Több mint 400 millió dollár (több mint 116 milliárd forint) többletforrásra van sürgősen szüksége az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) a szíriai háború által érintett mintegy félmillió palesztin menekült ellátásához.

Az UNRWA hétfőn Bejrútban közölte, hogy a 411 millió dollár 80 százalékát a Szíria területén maradt 450 ezer palesztin segélyezésére szánják, akik humanitárius segítségnyújtásra szorulnak a túlélés érdekében.

A fennmaradó összegből azt a 31 ezer palesztint segítenék, akik Libanonba menekültek, valamint további 16 ezret, akik Jordániában találtak menedéket.

A 450 ezer, Szíriában maradt palesztinból 280 ezer belső menekült. Közülük 43 ezren nehezen megközelíthető területen élnek, amilyen például a jarmúki menekülttábor Szíria déli részén. "A humanitárius jog egyértelmű megsértéséről" van szó, amikor nem engedélyezik a segélyszervezetek munkatársainak eljutását a háborúk és konfliktusok üldözöttjeihez, akik veszélyeztetett helyzetben vannak" - figyelmeztetett az UNRWA szíriai koordinátora, Matthias Schmale.

"Néhány palesztin menekült, aki előzőleg soha nem kért az UNRWA-tól segítséget, most hozzánk fordul, hogy az alapvető ellátását biztosítsuk" - mondta az UNRWA libanoni ügyvivő igazgatója, Hakam Sahvan.

A Szíriában élő palesztinok többnyire azoknak a leszármazottai, akik az 1948-as izraeli függetlenségi háború idején elmenekültek, vagy későbbi konfliktusok miatt hagyták el hazájukat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×