eur:
394.82
usd:
367.46
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Halálosan megfenyegettek meneddékérőket Olaszországban

Mindannyian meghaltok - felirat jelent meg az északkelet-olaszországi Volpago di Montellóban, ahova az olasz kormány mintegy száz menedékkérőt akar elhelyezni a helyi lakosság hetek óta tartó tiltakozó tüntetései ellenére - jelentette hétfőn a SkyTg24 olasz hírtelevízió.

Az olasz nyelvű fenyegetést a tízezer lakosú város egykori lőszerraktárának egyik kapujára írták fel fekete festékkel.

A menedékkérők befogadására nemet mondó lakossági bizottság elítélte a feliratot és ismeretlen tettessel szemben feljelentést tett. A feliratot már eltávolították.

A Veneto tartományban, a Montello-magaslatról elnevezett természeti övezetben levő Volpago lakosai december közepétől tiltakoznak 98 menedékkérő elhelyezése ellen. A helyi prefektúra ennyi embert akar beköltöztetni a Volpago külvárosában található egykori lőszerraktár hat épületében. A lőszerraktár az olasz fegyveres erők volt tulajdona, jelenleg üresen áll. A december 28-án, a menedékkérők ellen rendezett demonstráción magasba tartott egyik transzparensen az "Üdvözlünk benneteket Montellón, pokol lesz számotokra!" felirat volt olvasható.

Volpago lakosai elmondták, attól tartanak, hogy a mintegy száz menedékkérőt senki sem fogja ellenőrizni, szabadon elhagyják majd a nekik kijelölt szálláshelyet, és elijesztik a turistákat is. Hangsúlyozták, nem bíznak meg a hatóságokban és félnek, hogy az itt elhelyezett menedékkérők száma hamarosan többszörösére emelkedik. Volpagóban ez lenne az utóbbi egy évben nyitott harmadik menedékkérő-tábor, és az előzőekben is sokkal több embert helyeztek el a kezdetben ígértnél. Volpago tiltakozásához Montello övezetének összes városa csatlakozott, sehol sem kérnek a menedékkérőkből.

Az olasz belügyminisztérium nemzeti "elosztási" tervezete szerint a megyeszékhely Treviso területén a hatóságoknak már több mint 2800 menedékkérőt kell elhelyeznie, a rendelkezésre álló szálláshely azonban 2200 személynek elegendő. Megtelt menedékkérőkkel Oderzo városában a Zanusso-kaszárnya, ahol a 280 helyre több mint 330 menedékkérőt zsúfoltak be. A kaszárnyában tavaly júliusban, majd decemberben is a menedékkérők a helyhiány miatt a város utcáira vonultak. Az olasz sajtó számításai szerint csak Treviso térségében a 2600 menedékkérő elszállásolása és ellátása évi 40 millió euró terhet jelent, ebből 32 milliót a város prefektúrája, vagyis a belügyminisztérium biztosít.

Olaszországba tavaly minden korábbinál több, csaknem 182 ezer migráns érkezett. Az új római kormány jövő héten egyeztet az olasz tartományok és városok képviselőivel a menedékkérők elosztásáról és az illegális bevándorlók kiutasítására tervezett újabb táborokról. Eddig a mintegy 8 ezer olasz önkormányzatból 2600 mondott igent a menedékkérők befogadására.

hsj kpl

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Az Ukrajnában dúló háború nyomán az Európai Unió kénytelen szembenézni a tagállami hadseregek kapacitáshiányával, ami akadályozza a Kijevnek nyújtott segítséget. Az EU ezért felgyorsította a védelmi ipar megerősítésére irányuló kezdeményezéseit, melyek középpontjában a közös fegyverbeszerzések és a magántőke bevonása áll. A finanszírozást illetően szakértők egy közös uniós kötvénykibocsátást javasolnak, ám Németország azonnal megvétózta a tervet az uniós csúcson. Azonban az Európai Bizottság nem tett le az újabb közös adósságfelvételről és Berlin sem tűnik meggyőzhetetlennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×