eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Szilveszter a terror árnyékában

Az Európában megnövekedett általános terrorveszélyeztetettség miatt Európa számos országában kiemelt figyelmet fordít a rendőrség a szilveszteri tömegrendezvények biztonságára.

Németországban a legtöbb nagyobb városban és a fővárosban is minden eddiginél szigorúbb óvintézkedéseket vezetnek be szilveszterkor a terrorveszélyeztetettség miatt. Berlin központjában ismét megrendezik a nagyszabású óévbúcsúztató mulatságot, de a kamionos merényletből okulva beton terelőelemekkel torlaszolják el a rendezvényhez vezető utakat. Szintén fontos újítás, hogy a bejáratoknál és a rendezvény térségében géppisztolyos rendőrök is járőröznek majd.

Franciaországban is rendkívüli állapotot rendeltek el, igaz ez már két éve tart, amióta példa nélkül álló terrorsorozat sújtja a nyugati államot. A parlament ezt a rendkívüli állapotot nemrég jövő nyárig meghosszabbította. Ez azt jelenti, hogy a hatóságok különleges, részben vitatott jogköröket kaptak. Házkutatásokat például bírói engedély nélkül is végezhet a rendőrség, vagy gyülekezési tilalmat is bármikor elrendelhet.

A rendkívüli állapot hatékonyságáról készült parlamenti jelentés szerint a hatóságok az elmúlt évben csaknem ötezer házkutatást végeztek, és 670 eljárás indult, közülük 61 terrorizmussal kapcsolatban. Több mint hatszáz embert helyeztek házi őrizetbe. A rendkívüli állapot keretében húsz, gyülekezésre alkalmas helyet, köztük muzulmán imahelyeket zártak be, és tucatnyi egyesületet oszlattak fel.

Ausztriában megerősítették a rendőri jelenlétet az adventi időszakban a tartományokban, a rendőrség megerősítette a bécsi karácsonyi vásárok védelmét is, hogy megakadályozza a berlini kamionos merénylethez hasonló támadásokat. A rendezvény mellett betonakadályokat állítottak föl, egyúttal megemelték a Bécsben szolgálatot teljesítő rendőrök létszámát, ők ellenőrzik az autókat is. A biztonsági erők fokozott készültségét január 9-ig rendelte el az osztrák belügyminiszter. A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy mindenki legyen éber és a gyanús eseteket jelentse a rendőrségnek.

A madridi városvezetés terrortámadástól tartva úgy döntött, hogy a január első hetében tartandó hagyományos vízkereszt idejére elővigyázatosságból kitiltja a főváros területéről a 3,5 tonnás vagy annál nehezebb teherautókat. A fontos árukat szállító teherautók különengedéllyel behajthatnak. Az illetékes szerint az utcákon különböző akadályokat is elhelyeznek majd az esetleges támadók feltartóztatása céljából.

Törökország is fokozta a biztonsági készültséget, igaz, ott a fő ok a szíriai Aleppó keleti részéből kimenekítendő civilek ellátása és az esetleges bevándorlóhullám miatt. Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő Twitter-üzenetben közölte, hogy Ankara meghozott minden óvintézkedést.

Horvátországban a december 19-i berlini terrortámadás óta kettesről hármasra emelték a terrorkészültségi szintet, de a horvát hatóságok szerint nincs semmi jele annak, hogy a németországihoz hasonló merénylet történjen az országban. Ahogy tavaly úgy most is szigorítottak a határellenőrzésen, és fokozottabban vizsgálják a közlekedési csomópontokat, a köztereket, a vasútállomásokat és a repülőtereket. Az intézkedéseknek megfelelően szorosabb az együttműködés a rendőrség és a titkosszolgálatok között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×