eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Nemzeti gyász Bulgáriában

Kisiklott és robbanást okozott egy gázszállító tehervonat szombat hajnalban Bulgária észak-keleti részén, a hatalmas robbanás mintegy 50 épületet letarolt, és a legfrissebb, esti jelentések szerint legalább hét ember halálát okozta.

A vasúti katasztrófa következtében a bolgár belügyminisztérium közlése szerint 29-en sérültek meg, sokakat közülük súlyos égési sérülésekkel vittek kórházba.

A Fekete-tengeri Burgasz kikötőjéből a Duna menti Rusze városába tartó szerelvény két tartálykocsija siklott ki hajnali 5 óra 40 perckor Hitrino falu állomásán. Az egyik tartályban propán-bután, a másikban propilén gáz volt. A kocsik nekiütköztek egy elektromos vezetéknek, majd felrobbantak és lángolni kezdtek.

A lángok megfékezésén és a túlélők felkutatásán mintegy 150 tűzoltó dolgozott. A rendőrség is vizsgálja a baleset körülményeit, és megkezdték a balesetet túlélő mozdonyvezető kihallgatását.

"A két robbanás súlyos tüzet okozott, és legalább húsz épületet romba döntött. Sok a sebesült. Sokan megégtek" - mondta a reggeli híradásokban Georgi Kosztov, a szófiai belügyminisztérium főtitkára.

A helyszínen készült videofelvételek számos lángokban álló házat mutattak, és mentőautókat, amint sérülteket visznek el a mintegy 900 lakosú településről. Nurudin Iszmail hitrinói polgármester újságíróknak azt mondta, hogy gyerekeket temetett maga alá az egyik összeomló ház.

Nikolaj Nikolov, a bolgár rendőrség tűz- és katasztrófavédelmi illetékese reggel még úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok nem számítanak újabb robbanásra. Később, robbanásveszélyre hivatkozva, mégis kiürítették az egész települést, és különleges mentők megkezdték a szerelvény többi tartálykocsijában lévő veszélyes anyagok átfejtését és elszállítását.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, aki a nap folyamán felkereste a katasztrófa helyszínét, arra kérte az állampolgárokat, hogy véradással segítsenek a sérültek ellátásában.

Boriszov az újságíróknak azt mondta, hogy még emelkedhet a halálos áldozatok száma. Szavai szerint a sérültek közül néhányan testfelületük több mint 90 százalékán megégtek, és a robbanás okozta károk is igen kiterjedtek a faluban.

A kormány hétfőre nemzeti gyásznapot hirdetett a robbanás áldozatainak tiszteletére.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×