eur:
397.27
usd:
356.55
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin

Őrizetben a Kolumbiában lezuhant gép üzemeltetője

Őrizetbe vették a bolíviai hatóságok a Kolumbiában múlt héten lezuhant repülőgépet üzemeltető Lamia bolíviai légitársaság igazgatóját, Gustavo Vargast.

A Lamia vezetőjén kívül az ügyészség elrendelte "a vállalat titkárának és műszaki igazgatójának elfogását is" - mondta el helyi idő szerint kedd este Ivan Quintanilla ügyész, a baleset körülményeit vizsgáló, többnemzetiségű nyomozóbizottság tagja. A bolíviai, brazil és kolumbiai ügyészekből álló, hattagú bizottság közös, összehangolt munkával hivatott fényt deríteni a történtek hátterére.

A hatóságok kedden több légiközlekedési hivatalban tartottak házkutatást, és a Lamia irodáit is átvizsgálták.

A Lamia lezuhant gépének repülési tervét jóváhagyó Celia Castedót a bolíviai hatóságok eltávolították állásából. Castedo jelenleg Brazíliában tartózkodik, ahol hétfőn menedékkérelmet nyújtott be.

A november végi repülőgép-szerencsétlenség pontos körülményei egyelőre tisztázatlanok, de minden jel az üzemanyaghiány miatti motorleállás felé mutat. Az Avro RJ85-ös egy teli tankkal maximum 4 óra 22 percig tud repülni: ez a bolíviai Santa Cruz de la Sierra és a kolumbiai Medellín közötti útvonal repülési időtartamának felel meg. A pilótának a brazil határ közelében fekvő Cobijában vagy a kolumbiai fővárosban, Bogotában is lehetősége lett volna tankolásra, de erre nem került sor.

A Lamia működési engedélyét a bolíviai kormány előző héten bevonta, és a hatóságok a történtek után több polgári repülésben dolgozó tisztségviselőt elmozdítottak állásából.

A Lamia bolíviai légitársaság Avro RJ85 típusú repülőgépe november 28-án zuhant le a Medellín közelében fekvő La Unión térségében feltehetőleg üzemanyaghiány miatt. A szerencsétlenséget a gép 77 utasa közül hatan élték túl. A balesetben a Chapecoense brazil első osztályú labdarúgócsapat 19 játékosa, 24 tisztségviselője és kísérőik, 21 brazil sportújságíró és a személyzet hét bolíviai, illetve paraguayi tagja vesztette életét.

Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×