eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Trump belenyúlhat az osztrák államfő-választásba

Kiélezett a verseny az osztrák államfőválasztásnál, hibahatáron belül mozog az eredmények jóslása - mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense vasárnap este az M1 aktuális csatornán.

A másfél hét múlva tartandó ausztriai államfőválasztáson a szavazók az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hoferre vagy a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellenre adhatják le a voksukat.

Gálik Zoltán hozzátette, megismételt második forduló lesz most, az egyértelműen szélsőjobboldali szabadságpárti jelöltnek esélyt adhat, hogy az Egyesült Államokban is Donald Trump győzött a választáson, amire senki nem gondolt volna előre.

A párt kampánya az Európa-ellenességre és a bevándorló-ellenességre épült - mondta, hozzátéve, hogy szóba került népszavazás kiírása is Ausztria unióban maradásáról. Az osztrákok 70 százaléka egy felmérés szerint benn maradna az Európai Unióban - tette hozzá.

A bevándorlási kérdésében is sokat tett már a kormány, egyebek mellett 500 eurót ajánl az országot elhagyó bevándorlóknak és 2016-ra 37 500-ban maximálta a menedékkérők számát - ismertette.

Elmondta azt is, hogy a 2000-es évek elején, amikor a szabadságpárt a kormány része volt, az unió megpróbálta elszigetelni Ausztriát, azonban ez kudarccal végződött, most "mindenki döbbenettel nézi, mi folyik Ausztriában".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×