eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Oscar-díjas sztárokat is kitüntetett Obama

Oscar-díjas sztárokat is kitüntetett Barack Obama amerikai elnök a Szabadság Érdeméremmel.

A legmagasabb amerikai polgári kitüntetést az idén huszonöten vehették át Barack Obama elnöktől Washingtonban. Voltak köztük Oscar-díjas színészek, tévés talkshow-műsorok ismert vezetői, énekesnők, sportolók, építészek. Szabadság Érdemérmet kapott a rocklegenda Bruce Springsteen és Diana Ross, a híres építész, Frank Gehry, Tom Hanks, Robert De Niro és Robert Redford, Oscar-díjas színészek, a volt kosárlabdabajnok, Michael Jordan. Filantróp alapítványának munkájáért kitüntették Bill Gates Microsoft-alapítót és feleségét, Melindát is.

A szélesebb közönség előtt ismeretlen kitüntettek sorában szerepelt - többek között - Margaret Hamilton, a NASA (az amerikai űrkutatási hivatal) Hold-programjának tudósa, Grace Hopper matematika-professzor, vagy például Elouise Cobell, indián közösségi vezető, akit posztumusz tüntettek ki. Obama elnök a Fehér Házban kedden rendezett ünnepség keretében adta át a százezer dollárral járó díjat, amely valamilyen formában már a Truman-adminisztráció óta létezik (Harry Truman elnök alapította), de mai formájában 1963-ban adták át először. Truman elnök idején az emlékérmet még a második világháborúban szerzett érdemekért adták, aztán Kennedy elnök megújította és 1963 óta már mai formájában és békebeli idők érdemeiért ítélik oda, általában olyan személyiségeknek, akik - az éppen aktuális amerikai elnök ízlése és döntése szerint - "nagy mértékben hozzájárultak az Egyesült Államok biztonságához, nemzeti érdekei érvényesítéséhez vagy más, jelentős közérdekhez".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×