eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Theresa May: nem kell elvetni a globalizációt

A brit miniszterelnök szerint a globalizációnak az elmúlt években megmutatkoztak az árnyoldalai is, de ennek ellenére ezt a folyamatot nem elvetni kell, hanem oly módon kezelni, hogy mindenkinek hasznára legyen.

Theresa May hétfő este, a londoni City polgármesterének hagyományos éves bankettjén elmondott beszédében kijelentette: hisz abban, hogy a liberalizmus és a globalizáció kínálja a legjobb jövőt a világnak, de foglalkozni kell e két párhuzamos globális hajtóerő hátulütőivel is. Aki nem fogadja el, hogy a globalizáció jelenlegi formájában túlságosan sokakat hátrahagyott, és aki nem veszi észre, hogy az elmúlt évtizedekben meghonosodott liberális konszenzusnak mára szintén nagyon sokan hátat fordítottak, az e két folyamat semmissé válását készíti elő - mondta a brit kormányfő.

Theresa May kijelentette: a globalizációellenes hangulat erősödésével a vezető pozícióban lévők feladata az, hogy e jelenségre reagáljanak, és olyan új megközelítést dolgozzanak ki, amely megőrzi a globalizáció legjobban működő elemeit, és átalakítja a működésképtelennek bizonyult alkotóelemeket.

A liberalizmus és a globalizáció példátlan gazdagságot és lehetőségeket teremtett, milliókat emelt ki a szegénységből világszerte, nemzeteket kötött össze, határokat bontott le és javította az életszínvonalat. Nem tagadható azonban, hogy az elmúlt években a globalizáció árnyoldalai is megmutatkoztak, és "miközben buzgón és lelkesen szorgalmaztuk ezt a folyamatot, amelyben a gyógyírt láttuk minden bajunkra, néha nem figyeltünk oda azokra, akik más színben látják ezeket az erőket" - fogalmazott a brit kormányfő.

A Brexitre (az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének folyamatára) és az amerikai elnökválasztás eredményére utalva kijelentette, hogy az elmúlt egy évben olyan változások történtek, amelyeket kevesen láttak előre, de a változás e pillanataiban is nyugodt elszántsággal kell alakítani a globalizáció új korszakát, úgy, hogy az ezúttal mindenki számára előnyös legyen.

Theresa May hozzátette: továbbra is a szabadpiac és a szabadkereskedelem a szegénység elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze, de a kormányoknak segíteniük kell azokon is, akiknek munkahelyét a globalizációs folyamat részeként más országokba szervezték ki, vagy akiknek csökkent a jövedelme a globális bérversenyben.

A brit kormányfő az üzleti szektor segítségét kérte ahhoz, hogy Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése után is globálisan versenyképes gazdasági hatalom maradhasson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×