eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Képregényhőst neveztek ki az ENSZ tiszteletbeli nagykövetévé

Tiltakozások közepette nevezték ki pénteken az Egyesült Nemzetek Szervezetének a nők és lányok felemelkedéséért küzdő tiszteletbeli nagykövetévé Wonder Womant, vagyis a Csodanőt.

A népszerű képregényhős születésének 75. évfordulója alkalmából az ENSZ New York-i központjában tartott ceremónián a nemzetközi intézmény mintegy ötven munkatársa tiltakozott a kinevezés ellen, először a bejáratnál, majd a Gazdasági és Szociális Tanács termében megrendezett ünnepségen, ahol hátat fordítva a szónoknak hallgatták az ünnepi beszéd ellen.

A tiltakozók egyike, Cass Durant, aki a "Valódi nők valódi nagykövetet érdemelnek" feliratot tartotta a magasba, hangoztatta, az ellenzők nem gondolják, hogy egy Playboy-típusú nyusziruhára emlékeztető jelmezt viselő képregényhős a megfelelő üzenetet küldi a lányok, sőt fiúk sokaságának ebben az ügyben.

A szuperhősnő imázsát az ENSZ a közösségi hálókon fogja felhasználni arra, hogy a nemi erőszak felszámolásával, a nemek egyenlőségével és a nők felemelkedésével kapcsolatos üzeneteket népszerűsítse.

Az ENSZ személyzete az interneten közzétett felhívásában arra kérte a világszervezet főtitkárát, hogy gondolja újra a kinevezést, a felhívást péntek délutánig több mit 1100-an írták alá.

A tiszteletbeli nagykövetek - ellentétben a jószolgálati nagykövetekkel, mint Nicole Kidman és Anne Hathaway - képzelt, irodalmi alakok. Az ENSZ 1998-ban Micimackót nevezte ki a barátság tiszteletbeli nagykövetévé, 2009-ben pedig Walt Disney törékeny teremtményét Csingiling tündért a zöld ügyek élharcosává. Legutóbb, idén márciusban az Angry Birds nagysikerű animációs film főhősét, Redet a klímaváltozás elleni harc nagykövetévé nevezték ki.

A Warner Bros. és a DC Entertainment képregény-birodalom egyaránt támogatja az ENSZ és gyermekjogi szervnek, a UNICEF-nek a nemek egyenlőségével és a nők felemelkedésével foglalkozó kampányát.

A ceremóniát a William Moulton Marston által megalkotott képregényhős első felbukkanásának 75. évfordulójához igazították. A Csodanő című képregény az 1940-es évek elején született, azóta számos televíziós és filmfeldolgozás is készült belőle. Legutóbb Gal Gadot izraeli színésznő öltötte magára a Csodanő-jelmezt Zack Snyder Batman Superman ellen - Az igazság hajnala című szuperhősfilmjében.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×