eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

A vendégmunkások elleni támadások miatt tiltakozik brit partnerénél a cseh miniszterelnök

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök csütörtökön felszólította Theresa May brit kormányfőt, hogy kormánya lépjen fel azok ellen a támadások ellen, amelyeket a szigetországban követtek el az utóbbi időben más európai uniós állampolgárokkal szemben - közölte a cseh kormányhivatal csütörtökön este.

"A gyűlölet és az erőszak a szigetországban élő csehek ellen is irányul. Sajnos egy ilyen támadás a múlt héten egy cseh állampolgár tragikus halálával végződött" - hívta fel brit partnere figyelmét a telefonbeszélgetésben Sobotka. Korábban, augusztusban Harlowban egy lengyel állampolgár vált áldozatául az erőszaknak.

"A cseh kormány számára elfogadhatatlan, hogy a csehek származásuk miatt legyenek az erőszak áldozatai, és másodrendű állampolgárként bánjanak velük. A brit miniszterelnököt ezért felkértem, tájékoztasson, milyen intézkedéseket foganatosít kormánya, hogy ezek a gyűlölködő támadások ne ismétlődhessenek meg" - nyilatkozta Bohuslav Sobotka a telefonbeszélgetés után Prágában újságíróknak.

Egy több éve Nagy-Britanniában dolgozó 31 éves cseh állampolgár a múlt héten azután halt bele sérüléseibe, hogy egy gyorséttermi szóváltás után néhány brit fiatal az utcán megtámadta és megverte. Az esettel kapcsolatban három férfit vett őrizetbe a rendőrség, s egyiküket halált okozó támadással vádolják.

A prágai sajtó szerint Nagy-Britanniában azután történt több, állítólag politikai indíttatású támadás az ott dolgozó kelet-európaiak ellen, miután a britek többsége a népszavazáson támogatta a szigetország kilépését az Európai Unióból. Tomás Tuhy cseh országos rendőrfőkapitány a közszolgálati rádiónak azt mondta: néhány brit város utcáin cseh rendőrök jelenhetnek meg a jövőben, amennyiben a biztonsági helyzet tovább romlana. A prágai külügyminisztérium közleményében viszont azt írta, hogy a cseh állampolgár elleni múlt heti londoni támadást nem tekinti politikai indíttatásúnak.

Hivatalos cseh közlés szerint a Nagy-Britanniában dolgozó cseh állampolgárok száma mintegy 37 ezer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×