eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Oroszok trollkodnak az amerikai elnökválasztásban?

Az amerikai Demokrata Párt egyik szenátora és egy képviselője a hírszerzési bizottságokból arra a következtetésre jutott, hogy orosz hírszerző ügynökségek "komoly és összehangolt erőfeszítéseket" tesznek a közelgő amerikai elnökválasztás befolyásolására.

A Dianne Feinstein szenátor és Adam Schiff képviselő által csütörtökön kiadott közös közlemény messzebb megy az Obama-kormánynál Moszkva megvádolásában azzal, hogy az utóbbi időben többször betört amerikai demokrata párti intézmények számítógépes rendszerébe.

A Demokrata Országos Bizottságnál és a Demokrata Kongresszusi Kampánybizottságnál szövetségi nyomozás folyik kibertámadások gyanúja miatt. Ezenkívül legalább két államban betörtek a választási rendszer adatbázisába.

"Tájékoztatókon kapott információk alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy az orosz hírszerző ügynökségek komoly és összehangolt erőfeszítéseket tesznek az amerikai elnökválasztás befolyásolására. Ezen erőfeszítések révén mindenképpen el akarják érni, hogy kétséget keltsenek a választás biztonságával kapcsolatban, de lehet, hogy a választás eredményét is befolyásolni akarják. Más logikát nem látunk az oroszok viselkedésében" - írta a két kaliforniai demokrata kongresszusi tag, és felszólították Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy rendelje el a politikai intézmények hackelésének beszüntetését. Moszkva mindig tagadta, hogy ilyet tenne.

Az Egyesült Államok hivatalosan még soha nem vádolta Oroszországot a Demokrata Párt e-mailjeinek meghackelésével, de arra a Fehér Ház már nyilvánosan is utalt, hogy tőle független nyomozók ezt állítják. Elemzők úgy vélik, ha a washingtoni kormány is bizonyítottnak látja ezt, válaszul szankciókat vethet ki Oroszországra.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×