eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Martonyi: az európai integráció az egyetlen komoly ellenszer a globalizációs veszélyekkel szemben

A korábbi külügyminiszter szerint a világot jelenleg a szorongással lehet leginkább jellemezni. Martonyi János egy pénzügyi csúcstalálkozón azt mondta: Nagy-Britanniát a kilépés után is minél közelebb kell tartani az Európai Unióhoz.

Martonyi János szerint nem tudjuk, hogy mikor és milyen lesz a Brexit. A korábbi külügyminiszter azt mondta: mindenképpen egy új viszony lesz a szigetországgal.

Jelenleg csak a bizonytalanság "ismert" - emelte ki Martonyi.

A magyar diplomácia egykori irányítója kifejtette: a világot jelenleg a szorongással lehet leginkább jellemezni. Az objektív mutatókat tekintve globális szinten jobb helyzetben vagyunk, mégis rosszabb a hangulatunk. Úgy vélte, hogy az ázsiai helyzet emlékeztet az I. világháborút megelőző Európára. Martonyi János példaként hozta a dél-kínai tengert, amelyről 8-9 ország is vitázik.

Hozzátette: a szorongásból félelem fakad, a félelem miatt pedig gyakran fordulnak egymás ellen az emberek.

Az utóbbi időszakban előtérbe került a nemzeti identitás, ami megelőzi az európait – hangsúlyozta a volt külügyminiszter, aki ezt az önmeghatározást hiányolja az európai intézményrendszerben. Hozzátette: az alapszerződéshez képest túlhatalma van az Európai Bizottságnak. A politikát, a stratégiát, az irányt az Európai Tanács határozza meg.

Martonyi János kiemelte: szeretne azért a kritikák mellett valami jót is mondani az Európai Unióról. Arra hívta fel a figyelmet, hogy általában összekapcsoljuk a globalizációt és az integrációt, és nem vessük észre, hogy az európai integráció az egyetlen olyan komoly tényező, amelyik a globalizációs veszélyekkel szemben fel tudja venni a versenyt.

Martonyi János jónak tartja a múlt heti pozsonyi uniós csúcs döntéseit és elismerően szólt a visegrádi országok ajánlásairól is.

A szigetország EU-ból való kilépéséről azt mondta: a négy szabadságjogot mindenképpen fenn kell tartani a britekkel kötendő megállapodásnál.

"Tehát tartsuk közel a briteket, amilyen közel tudjuk, elvi engedmény nélkül" - emelte ki Martonyi. Leszögezte: a britekkel való új kapcsolat nem korlátozódhat a kereskedelmi-gazdasági együttműködésre, hanem ki kell terjednie a védelem, a biztonság és külpolitika területeire is.

A volt külügyminiszter azt mondta: valószínűleg a meghatározott 2 évnél tovább tart majd a kilépési folyamat. A partnerség tekintetében pedig egy önálló, brit modellt kell kialakítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×