eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

A washingtoni kongresszusban megemlékeztek az 1956-os magyar forradalomról

A washingtoni kongresszus képviselőházában megemlékezést tartottak az 1956-os magyar forradalomrról és szabadságharcról.

Az amerikai házszabály értelmében megemlékező beszédeket nagyon ritkán, különleges esetekben engedélyeznek. A csütörtöki esemény ilyen esetnek számított.

Dennis Ross floridai republikánus és Marcy Kaptur ohiói demokrata párti képviselőnő emlékezett a magyar forradalomra. Mindkét politikus a a képviselőház magyar-amerikai baráti tagozatának társelnöki tisztségét tölti be.

Dennis Ross beszédében felidézte az 1956-os forradalmi napok eseményeit, említette a "pesti srácokat", az utcai harcokat, Nagy Imre kivégzését. Szólt azokról az '56-os magyarokról, akik menekülni kényszerülve az Egyesült Államokban kezdtek új életet és gazdagították az amerikai társadalmat. Mint beszédében elmondta: ő maga is magyar gyökerű, az ő szülei is - már korábban - Magyarországról emigráltak az Egyesült Államokba és segítették az '56-os magyar menekülteket.

Marcy Kaptur azt hangsúlyozta, hogy 1956 a hidegháború fordulópontja volt, és hősei bizonyították azt a szabadságszeretetet, amely aztán az egész térség számára példát mutatott, egészen a hidegháború végéig.

Beszédében mindkét politikus hangsúlyozta, hogy 1956 szellemisége máig él és az 1990 után megújított amerikai-magyar kapcsolatok is az akkor hangoztatott és néhány napra megvalósított közös értékeken - a szabadságon, a demokrácián, a jog uralmán, az egyetemes emberi jogok tiszteletén - nyugszanak. Marcy Kaptur szerint '56 szellemében folyik ma is az amerikai-magyar együttműködés. A kölcsönös együttműködés kiemelkedő példájaként említette a NATO-programokban történő részvételt és az ohiói Nemzeti Gárda szoros kapcsolatait Magyarországgal.

"A mai napot történelmi napként éltem meg, ünnepélyes és emelkedett pillanatok voltak ezek" - jelentette ki az MTI-nek Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet, aki a jeles esemény vendége volt. "Kiemelkedő fontosságú esemény, kiemelkedő üzenettel" - fogalmazott a nagykövet. Mint mondta, jelképesnek tartja, hogy az elnökválasztási kampány hajrájában emlékeztek meg a magyar forradalomról, hiszen ez az utolsó hét, amikor még ülésezik a Kongresszus a választások előtt. "Szimbolikus volt a gesztus is, mert a két párt politikusa egymás után szólalt fel, s ez egyúttal üzenet is: a magyar-amerikai kapcsolatok kétpárti támogatást élveznek" - hangsúlyozta Szemerkényi Réka.

A megemlékezés nyilatkozattal zárult, amelyben az amerikai politikusok - mint a dokumentum fogalmaz - elismerik, ünneplik és emlékezetükbe zárják a Magyarország és az Egyesült Államok közötti tartós barátságot.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×