eur:
387.69
usd:
357.09
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Magyar kamion zúzta szét a riporterek autóját a calais-i dzsungel miatt

Kilencezer közel-keleti, afrikai és ázsiai migráns sátorozik hosszú hónapok óta a La Manche csatorna partján fekvő Calais közelében, hogy Angliába jusson. Sötétedés után igyekeznek felszökni a teherautókra, s ezzel sok balesetet okoznak.

A franciaországi Calais mellett menekültek és migránsok által kialakított, dzsungelnek elnevezett sátortáborból, amelynek immár kilencezer lakója van, Angliába szeretnének átjutni szírek, afgánok, eritreaiak és szomáliaiak. Ehhez valahogy át kell kelniük a La Manche Csatornán.

Sokan az arra járó teherautókra próbálnak feljutni.  A Csatorna Alagút vagy a komphajó-kikötők felé tartó teherautók sofőrjeit súlyos pénzbüntetésre ítélik, ha a raktérben migránsokat találnak.

A parti parkolókat immár három kilométer hosszú pengés drótkerítés veszi körül, ezt a brit hatóságok húzták fel, francia földön. De az oda vezető autóút mellett erdők vannak, ott bújnak el sötétedés után a migránsok és mindent megtesznek, hogy feljussanak a kamionokra.

Újabban vastag faágakat vagy áruházi bevásárló kocsikat helyeznek el egy-egy sötét szakaszon, s ha baleset miatt, vagy annak elkerülése végett az autók fennakadnak, akkor megrohanják a kamionokat és feszegetni kezdik a raktér ajtaját.

Olykor sikerül bemászniuk. Heti kétszáz migráns jut át Angliába, ami évente tízezer illegális határátlépést jelentene, de legtöbbjüket elfogják és visszatoloncolják.

Erről akart riportot közölni a Mail on Sunday című vasárnapi lap, s kiküldte a helyszínre két újságíróját, egy fotós kíséretében. Autójuk a migránsok által oda dobott vastag faágra futott, s egy magyar kamion útjába pördült. A gépkocsi alaposan összezúzódott, a riporterek megsebesültek.

A kamionból azonnal kiugrott a sofőr, a beszámoló szerint egy bizonyos Feri, aki próbált elsősegélyt nyújtani nekik, és sűrűn kérte a bocsánatot, hozzátéve, hogy nagyon eldurvult a helyzet a calais-i dzsungel lakói miatt.

A helyi kórházban kapott orvosi ellátást a három angol zsurnaliszta, s miközben az egyikük sebét nyolc öltéssel összevarrták, a mentő a dzsungelből hozott be két férfit, egy afgánt és egy szomáliait, ezek a csoportok ugyanis szinte naponta összetűznek ott, és megkéselik egymást.

Az állapotok rohamosan romlanak a sátortáborban, mert a segélyszervezetek kezdenek belefáradni az élelem- és ruha adományok oda szállításába. Jelenleg a helyszínen jótékonykodik a híres színésznő, Vanessa Redgrave is.

Calais polgármestere, Natascha Bouchart el van keseredve. A dzsungel miatt nem jönnek a turisták, az ilyenkor Angliába ezrével hazatérő autós nyaralók sem állnak meg bevásárolni, pihenni a városban. Calais-ban a munkanélküliség a francia átlag kétszeresére, tizenhét százalékra nőtt, a kereskedők súlyos veszteségeket szenvednek. Ezért hétfőn élőlánc demonstrációt hirdettek, és elállják a teherautók forgalmát, ezzel hívva fel a figyelmet a helyzet tarthatatlanságára.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter elrendelte a dzsungel fokozatos felszámolását. A migránsoknak felajánlották, hogy átviszik őket más menekülttáborokba az ország belső területein. De ők nem akarnak elmenni. Angliáról álmodoznak, és panaszolják, hogy a francia hatóságok, miután három hónapon át vizsgálják a befogadási kérelmüket, ezt igen gyakran elutasítják, és visszazsuppolják őket a Közel-Keletre.

A sátortáborában immár hetven boltot, imaházat, konyhát létesítettek. A hatóságok első lépésként ezeket akarták felszámolni, de a francia bíróság az erről szóló végzést visszavonatta.

A calais-i dzsungelben nyolcszáz kísérő nélküli fiatalkorú várja sorsa jobbra fordulását. A brit főnemes, Lord Dubs, aki gyerekként Csehországból menekült a holokauszt elöl, próbál közben járni azért, hogy legalább őket beengedjék Angliába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×